eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Hitelbotrány a takarékszövetkezetben

Egy volt igazgatósági tag állítása szerint a fehérgyarmati székhelyű Szatmár-Beregi Takarékszövetkezet elnök-ügyvezetője és gazdasági igazgatója a törvényes utat kikerülve, két részletben összesen 117 millió forint hitelt adott egy olyan felszámolás alatt álló cégnek, amelynek tulajdonosa egyikük volt férje, a könyvvizsgálója pedig a cégtársa. Ráadásul a hitel fedezete egy olyan raktárkészlet volt, ami azóta eltűnt. A takarékszövetkezet elnök-ügyvezetője szerint az Országos Takarékszövetkezeti Intézményvédelmi Alap mindent rendben talált a cégnél. Az ügyben a rendőrség nyomoz, és vizsgálatot indított a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete is.

Ellenőrből alkalmazott

Egy volt igazgatósági tag állítása szerint hitelezési csalást követtek el a Szatmár-Beregi Takarékszövetkezetnél. Az InfoRádió birtokába jutott az a bejelentés, amelyet az egykori vezető a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének küldött el.

A négyoldalas dokumentumban leírtak szerint a PSZÁF egyik munkatársa vizsgálatot végzett a fehérgyarmati székhelyű Szatmár-Beregi Takarékszövetkezetnél. Az ellenőrzés során mindent rendben talált. Később felmondott a PSZÁF-nél, és egy pénzügyi tanácsadással foglalkozó betéti társaság tagjaként a korábban általa vizsgált takarékszövetkezetnek kezdett dolgozni, sőt tavaly október elsejétől a szövetkezet alkalmazottja, majd gazdasági igazgatója lett.

Hitel a cégtársnak?

A bejelentő szerint a takarékszövetkezet még abban a hónapban a gazdasági igazgató ajánlására, a vajai kirendeltségen keresztül, a kérelmezéstől számított mindössze kilenc napon belül, két részletben összesen 117 millió forint hitelt folyósított egy kft-nek, amelynek egyik tulajdonosa akkor a takarékszövetkezeti vezető volt férje, könyvvizsgálója pedig a gazdasági igazgató cégtársa volt.

A PSZÁF-hez érkezett bejelentés megfogalmazója szerint a gazdasági igazgató az elnök-ügyvezetővel együtt a takarékszövetkezeti igazgatóság megkerülésével döntött a hitelfolyósításról. A bejelentő felhívja a figyelmet arra is, hogy a hitelt kapó kft-nek a cégjegyzék szerint 18 bankszámlája volt bejegyezve a hitelfelvétel előtt, mégis nyitottak egy újat a Szatmár-Beregi Takarékszövetkezet vajai kirendeltségénél, már azelőtt, hogy megkapták volna a hitelt, tehát a bejelentő szerint biztosak voltak benne, hogy pénz áll a házhoz.

A hitelszerződéseket Gyulai Györgyné elnök-ügyvezető írta alá, aki a bejelentő szerint tudott a különböző rokoni és munkatársi összefonódásokról.

A rendőrség már nyomoz

A történet csattanója, hogy az InfoRádió nem hivatalos értesülése szerint a hitel fedezete egy raktárkészlet volt, ami azóta eltűnt.

A hitelfolyósítás ügyében már a rendőrség is vizsgálódik. Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az InfoRádiónak elmondta, hogy Gazdaságvédelmi Osztályuk ismeretlen tettes ellen megkezdte a nyomozást a Szatmár-Beregi Takarékszövetkezetnél.Munkahelyek kerültek veszélybe a Szatmár-Beregi Takarékszövetkezet hitelezési botránya miatt - állítja a PSZÁF-nél bejelentést tevő volt igazgatósági tag ügyvédje.

Isaák László az InfoRádióban elmondta: rendőrségi vizsgálat állapítja meg, hogy milyen jogi minősítés áll meg az ügyben, de az ügyvéd úgy véli, hogy hitelezési csalás történt.

"Nem lehet véletlen"

"Olyan szoros összefüggések vannak, melyek nem lehetnek véletlenek. A szándékosság kellett, hogy vezéreljen vezető személyeket" - jelentette ki Isaák László.

Az ügyvéd szerint Gyulai Györgyné elnök és a gazdasági igazgató nélkül ekkora hitelt nem folyósíthattak volna az érintett cégnek: "Tudnia kellett arról, hogy felszámolási eljárást kezdeményeztek a cég ellen. Érdekes az is, hogy a cégnek a nyilvántartás szerint több mint tíz számlaszáma van más pénzintézeteknél, ennek ellenére ugyanabban a hónapban, amikor megkapja a rendkívül gyorsan elbírált hitelt, számlát nyit a takarékszövetkezetnél. Mind olyan körülmény, ami arra utal, hogy valami nincs rendben".

Munkahelyek kerülhetnek veszélybe?

Isaák László szerint a károsultak között vannak a Szatmár-Beregi Takarékszövetkezet kisrészvényesei, ám ezen túl munkahelyek is veszélybe kerülhetnek.

"Olyan hírek terjednek, melyek szerint Gyulai Györgyné mindenképpen egyesíteni akarja a takarékszövetkezetet egy másik pénzintézettel. Ez azt jelentené, hogy a Fehérgyarmaton felépített hatalmas székházban dolgozó emberek elveszítik a munkájukat. Akár 20 fős létszámleépítésről is szó lehet, és jól tudjuk, hogy a térségben milyen nehéz munkához jutni" - fogalmazott az ügyvéd, aki azt reméli, hogy a betétesek nem fognak károsodni.A Szatmár-Beregi Takarékszövetkezet elnök-ügyvezetője rágalmazásnak tartja a csalás vádját. Gyulai Györgyné azt állítja, hogy szabályosan adták a hitelt a cégnek.

Az elnök-ügyvezető az InfoRádióban hangsúlyozta: ők maguk is tettek feljelentést az ügyben. "Csak megerősíteni tudom azt, hogy 8,7 milliárd forintos mérlegfőösszegű takarékszövetkezetünk tőkepozíciója stabil, gazdálkodása eredményes. A takarékszövetkezet saját tőkéje 805 millió forint, fizetőképességi mutatója 12,7 százalék, minden prudenciális követelménynek megfelelünk" - hangsúlyozta Gyulai Györgyné.

"Semmilyen törvénysértést nem állapítottak meg"

Az elnök-ügyvezető hangsúlyozta: az Országos Takarékszövetkezeti Intézményvédelmi Alap ellenőrei közel egy hónapos, mindenre kiterjedő átvilágítást folytattak a cégnél. "A végleges jegyzőkönyv még nem készült el, de a nyers változatot már láttam, mely szerint semmilyen törvénysértést nem állapítottak meg" - tette hozzá Gyulai Györgyné.

Az elnök-ügyvezető az InfoRádióban azt mondta: tudja, mi áll az ügy hátterében, de erről nem kíván nyilatkozni. "Lejár a mandátumom, vonzó, nagyszerű takarékszövetkezetről van szó" - mondta Gyulai Györgyné, aki szerint a vitatott esetben minden rendben történt.

4

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete megkezdte a vizsgálatot a Szatmár-Beregi Takarékszövetkezet ügyében - közölte a PSZÁF szóvivője. Binder István az InfoRádiónak elmondta: konkrétumokkal egyelőre nem szolgálhat, de hozzátette, hogy a vitatott hitelfelvételben közreműködő volt PSZÁF-alkalmazottal összefüggő értesülések nem teljesen pontosak.


Közlése szerint a takarékszövetkezet gazdasági igazgatója több munkatársával együtt még 2004-ben végzett ellenőrzést a fehérgyarmati cégnél. A PSZÁF-től csak két évvel később, 2006-ban távozott, de nem ő mondott fel, hanem többedmagával elbocsátották, s nem az ügy miatt, hanem az akkori államigazgatási létszámleépítés keretében.


Binder István hangsúlyozta, hogy a PSZÁF vizsgálata objektív lesz, annak dacára, hogy egy volt kollégájukat ellenőrzik.


Az InfoRádió keresi az ügyben az Országos Takarékszövetkezeti Intézményvédelmi Alap illetékesét is.

Szerző: Herczeg Zsolt

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×