Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fékezné a jegybank az inflációs várakozásokat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Magyar Nemzeti Bank vezetése tárgyalt az Országos Érdekegyeztető Tanács munkavállalói, illetve munkáltatói oldalának képviselőivel a jövő évi bérajánlásról - közölte a jegybank. A béregyeztetés következő fordulója pénteken lesz, a monetáris tanács pedig hétfőn dönt a kamatról.

A jegybank közleménye szerint a találkozókat Simor András MNB-elnök kezdeményezte, hogy a nemzeti bank képviselői és az érdekegyeztetési folyamatban résztvevő felek véleményt cseréljenek a béreket alakító gazdasági tényezőkről, és arról, milyen összefüggései vannak a bérek alakulásának és a monetáris politikának.

A közlemény hangsúlyozza: a jegybank szakemberei tájékoztatták a munkavállalói és munkaadói szervezetek képviselőit a bérek alakulása és a magyar gazdaság teljesítménye közötti múltbeli összefüggésekről, valamint, hogy e tényezőknek a jegybank véleménye szerint milyen hatásai lehetnek a 2008. évi bérmegállapodásra.

Az elemzők között egyébként már elterjedt a hír, miszerint a nemzeti bank reális béremelési ajánlást vár az érdekegyeztető tanácstól, és kommunikációs eszközökkel is próbál nyomást gyakorolni a felekre.

Oblath Gábor egy, a hét elején megjelent cikkében arról írt, hogy akár kamatemelést is okozhat egy magasabb béremelkedés. Ugyanakkor elemzők túlzásnak tartották ezt a felvetést.

A jegybank kommunikációja nem először irányul arra, hogy féken tartsa a magasabb inflációs várakozást.

A közszférában már megegyeztek, átlagosan 5 százalékkal emelkednek a bérek. Az érdekegyeztető tanácsban meg zajlanak a tárgyalások: a szakszervezetek jelenleg a 9 százalékban maximált béremelést tartanák elfogadhatónak. A munkáltatói oldal korábbi 5 százalékos ajánlását 4,5-6 százalék közötti értékben határozta meg.

Többen nem tartják kizártnak, hogy ezen a héten megegyezés születik a felek között. Ugyanakkor azt meg kell jegyezni, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanácsban született béremelési ajánlásnál általában valamivel magasabb emelés várható a versenyszférában.