eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Autógyártók levele az EU-nak

A Financial Times közli azt a levelet, amelyben az európai gépkocsigyártók fordulnak az Európai Unióhoz és a Bali szigetén sorra kerülő klímavédelmi konferencia résztvevőihez. Ebben közös politika kidolgozását javasolják fentről jövő szabályozás helyett, elsősorban a nagyobb kapacitású gépkocsik gyártása érdekében.

Az Európai Gépkocsigyártók Szövetsége olyan cégek elnökeit tömöríti, mint a Daimler, a Volkswagen, a Peugeot-Citroen, a Fiat, a Volvo és a Scania.

A hétfői Financial Timesban megjelent levelet a szövetség intézte az Európai Unióhoz, hangsúlyozva, hogy "sikeresebbek lehetünk, ha gyártók és törvényhozók annak figyelembevételével fognak össze, hogy mi a megkötések és a határidők kihatása az iparágra."

A cél: rábírni a vevőt, hogy kisebb széndioxid-kibocsátású modellt vásároljon. Ugyanakkor a gyártók panaszolják, hogy az új európai légtisztaságvédő szabályok egyrészt óriási terheket rónak a motortervezőkre, másrészt korlátozzák a vásárlói igények kielégítését.

Az Európai Gépkocsigyártók Szövetsége évente egymilliárd eurót költ kutatásra és fejlesztésre. Ennek tudatában - mint a levélírók fogalmaznak - "csalódást keltő", hogy az EU felülről óhajtja szabályozni az autógyártást.

Az unió december 19-én hoz határozatot arról, hogy 2012-re a gépkocsik által kibocsátott szén-dioxidot egynegyedével, kilométerenként 120 grammra kell csökkenteni. Ezt a 27 tagország többségének kellene megszavazni. Kérdés, így lesz-e?

A németek nagy autókat gyártanak, a franciák kicsiket is nagy mennyiségben. A két jelentős francia autógyár esetleg profitálni akar majd a megkötésekből. Ugyanis a nagy kocsikat az Európai Unió széndioxid-kibocsátási illetékkel sújtja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×