Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Óriási javulás a külkereskedelmi áruforgalomban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az idén január-októberben a külkereskedelmi áruforgalom hiánya az előzetes adatok szerint 362 millió euró volt, míg egy évvel korábban 2.161 milliárd eurót tett ki - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Euróban számolva a kivitel értéke 18, a behozatalé 13 százalékkal bővült. A külkereskedelmi mérleg októberben 42 millió euró aktívumot mutatott, ami az egyenleg 186 millió eurós javulását jelenti az előző év azonos hónapjához képest.

Az októberi kivitel értéke euróban számolva 17, a behozatalé 13 százalékkal haladja meg a tizenkét hónappal korábbi értéket.

Az idén január-szeptemberben a külkereskedelmi áruforgalom hiánya az előzetes adatok szerint 404 millió euró volt, 1,613 milliárd euróval kevesebb, mint egy évvel korábban.

A harmadik negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) 0,9 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva, a naptári hatás kiszűrésével 1 százalékkal nőtt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

A korábban közölt gyorsbecslés szerint a harmadik negyedévben a GDP 1 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva, a naptári hatás kiszűrésével 1,1 százalékkal. A statisztikai becslés megbízhatóságának hibahatára +/- 0,2 százalékpont.

A szezonálisan kiigazított adatok szerint 2007 harmadik negyedévében az előző negyedévhez képest mért gazdasági növekedés 0,3 százalék volt.

Az első három negyedévben a bruttó hazai termék 1,5 százalékkal emelkedett.

Tavaly a harmadik negyedévben a GDP 3,9 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva, a naptári hatás kiszűrésével a növekedés 4 százalékot tett ki.