Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Robbanás a magyar internetpiacon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szeptember végén 40 százalékkal több internet-előfizetés volt Magyarországon, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az internet-szolgáltatásokból származó nettó árbevétel 31 százalékkal emelkedett az előző évihez képest.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint szeptember végén 40 százalékkal több volt az internet-előfizetés Magyarországon, mint egy évvel korábban.

A tájékoztatás szerint a vezeték nélküli internet bővülése még nagyobb mértékű; az előfizetések száma egy év alatt csaknem a háromnegyedével növekedett.

A piacon 2007 harmadik negyedévének végén 336 szolgáltató volt, ez 108-cal több, mint egy évvel korábban.

Az internet-szolgáltatásokból származó nettó árbevétel meghaladta a 28,4 milliárd forintot, 31 százalékkal emelkedett az előző évihez képest.

A piac erősen koncentrált, 25 cég mondhatja magáénak az előfizetések 90 százalékát. A harmadik negyedév végére az internet-előfizetések száma 6,5 százalékkal emelkedett 3 hónap alatt. Szeptember végén 40 százalékkal több előfizetés volt a 2006. azonos időszakihoz képest.

A szélessávú interneten belül éves viszonylatban a kábelhálózatos előfizetések gyarapodtak gyorsabban, mintegy 47 százalékkal; az xDSL-é ennél kevesebbel, 34 százalékkal.

A vezeték nélküli internet még nagyobb léptékben terjed, egy év alatt majdnem a háromnegyedével növekedett, részaránya már átlépte a 22 százalékot.

A szélessávú (kábel- és xDSL-) internet-előfizetések száma egy év alatt 39 százalékkal nőtt, és már 18-szor akkora, mint a kapcsoltvonali és az ISDN-előfizetéseké összesen.