Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Regionális összefogást kezdeményez a MOL

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyesítené a közép- és délkelet-európai gázszállító hálózatokat a MOL Földgázszállító Zrt. - közölte az anyavállalat vezérigazgatója. Mosonyi György elmondta, hogy támogatják egy új, független gázszállító társaság létrehozását.

A MOL támogatja a régiós gázszállító hálózatok egyesítését egy új, független gázszállító társaság keretein belül - jelentette be Mosonyi György vezérigazgató. A vállalat célja Európa egyik leghosszabb szállító hálózatának létrehozása, mely 27.000 kilométer csővezetéket foglalna magába.

A MOL már felvette a kapcsolatot Szlovénia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Románia, Bulgária és Ausztria gázszállító cégeivel.

Zsuga János, a MOL Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a régiós gázvezeték rendszer hátránya a nyugat-európaival szemben az, hogy a csővezetékek nincsenek összekapcsolva, s a hálózat sem olyan sűrű.

A valós ellátás biztonságot az jelentheti, hogy az országok kölcsönösen tudják egymást segíteni, szemben a jelenlegi helyzettel, melynek lényege, hogy az egyes országok elszigetelt egységként működnek.

A javasolt egyeztetések során az is tisztázható lesz, hogy az új vállalatnak bizonyos idő elteltével célszerű lenne-e nyilvános részvénykibocsátás révén emelnie az alaptőkéjét.

Az EU szerint érdekes ötlet

Az Európai Bizottság érdekesnek tartja és részletesen elemezni fogja a MOL tervét. Ferran Tarradellas, a testület szóvivője reményét fejezte ki, hogy a kezdeményezés elősegíti az új beruházásokat, és hozzájárul az ellátásbiztonság javításához.

Az OMV a tervet úgy értékeli, mint annak elismerését a MOL részéről, hogy Közép- és Kelet-Európa energiaszektorában szükség van regionális konoszolidációra.

Az OMV továbbra is úgy hiszi, hogy "az OMV és a Mol kombinációja a leghatékonyabb mód az ellátás biztonságának szavatolására".