eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Regionális összefogást kezdeményez a MOL

Egyesítené a közép- és délkelet-európai gázszállító hálózatokat a MOL Földgázszállító Zrt. - közölte az anyavállalat vezérigazgatója. Mosonyi György elmondta, hogy támogatják egy új, független gázszállító társaság létrehozását.

A MOL támogatja a régiós gázszállító hálózatok egyesítését egy új, független gázszállító társaság keretein belül - jelentette be Mosonyi György vezérigazgató. A vállalat célja Európa egyik leghosszabb szállító hálózatának létrehozása, mely 27.000 kilométer csővezetéket foglalna magába.

A MOL már felvette a kapcsolatot Szlovénia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Románia, Bulgária és Ausztria gázszállító cégeivel.

Zsuga János, a MOL Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a régiós gázvezeték rendszer hátránya a nyugat-európaival szemben az, hogy a csővezetékek nincsenek összekapcsolva, s a hálózat sem olyan sűrű.

A valós ellátás biztonságot az jelentheti, hogy az országok kölcsönösen tudják egymást segíteni, szemben a jelenlegi helyzettel, melynek lényege, hogy az egyes országok elszigetelt egységként működnek.

A javasolt egyeztetések során az is tisztázható lesz, hogy az új vállalatnak bizonyos idő elteltével célszerű lenne-e nyilvános részvénykibocsátás révén emelnie az alaptőkéjét.

Az EU szerint érdekes ötlet

Az Európai Bizottság érdekesnek tartja és részletesen elemezni fogja a MOL tervét. Ferran Tarradellas, a testület szóvivője reményét fejezte ki, hogy a kezdeményezés elősegíti az új beruházásokat, és hozzájárul az ellátásbiztonság javításához.

Az OMV a tervet úgy értékeli, mint annak elismerését a MOL részéről, hogy Közép- és Kelet-Európa energiaszektorában szükség van regionális konoszolidációra.

Az OMV továbbra is úgy hiszi, hogy "az OMV és a Mol kombinációja a leghatékonyabb mód az ellátás biztonságának szavatolására".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×