Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Másfélszerére emelte a gáz árát a Gazprom

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ötven százalékkal többet fizet ezentúl a gázért Türkmenisztánnak Oroszország - jelentette be a Gazprom. Elemzők attól tartanak, hogy a megállapodás miatt jelentősen drágábban adja majd a gázt a cég Ukrajnának, amellyel eddig is éles vitákat folytatott a szolgáltatásról.

A Gazprom vásárolja fel szinte az összes, exportra szánt gázt Türkmenisztánból, majd továbbadja azt harmadik országoknak.

A magasabb árak révén a jelentős gázkészletekkel rendelkező Türkmenisztán felgyorsíthatja az új, Kazahsztánon keresztül Oroszországba irányuló vezeték építését.

A Gazprom biztosítja Európa gázszükségletének negyedét. A cég eddig száz dollárt (17 ezer forintot) fizetett Türkmenisztánnak ezer köbméter gázért, de jövő év elején már 130, az év második felében pedig 150 dollárt fog.

Az árvita miatt az ukrán gázvezetéket egyszer már elzárták az oroszok, és Kijev éppen most tárgyalja újra az árat a Gazprommal. Elemzők úgy becsülik, hogy Ukrajna jövőre valószínűleg 190 dollárt lesz majd kénytelen fizetni ezer köbméter gázért.

Ukrajna továbbhárítaná a költségeket

Az ukrán energetikai miniszter egyelőre még nem tudta megmondani, milyen gázárakkal kell majd számolniuk, de a gazdasági tárca vezetője, Anatolij Kinah úgy vélekedett: ha ezer köbméter gáz ára eléri a 180 dollárt, akkor az nagyon negatív hatással lesz majd Ukrajnára.

A miniszter azt is kilátásba helyezte, hogy megemelik az orosz földgáz európai tranzitálásáért kivetett díjat, amennyiben Oroszország megdrágítja az Ukrajnának szállított földgázt. "A földgáz árának megváltoztatását kétségtelenül össze kell kapcsolnunk az Ukrajnán át vezető tranzit díjának kérdésével" - közölte Kinah.