Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elfogadta a parlament a jövő évi költségvetés főbb számait

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Országgyűlés kedden 206 igen, 140 nem szavazat mellett, tartózkodás nélkül fogadta el a 2008. évi költségvetés főösszegeit tartalmazó előterjesztést. A központi költségvetés hiánya 1.117,596 milliárd forint lesz.

A központi költségvetés 2008. évi hiánya 1.117,596 milliárd forint, bevételi főösszege 7.899,542 milliárd forint, míg a kiadási főösszeg 9.017,138 milliárd forint lesz.

A társadalombiztosítási alapok esetében a jövő évben szerény többlet keletkezik, mégpedig 1,955 milliárd forint, ami úgy alakul ki, hogy a nyugdíjbiztosítási alap egyenlegét nulla forintban állapítja meg a javaslat, míg az egészségbiztosítási alap többlete 1,955 milliárd forint lesz.

Az indítvány 14 milliárd forinttal mérsékelte az eredeti költségvetési törvényjavaslathoz képest a központi költségvetés általános tartalékát és azt 46,733 milliárd forintban határozta meg.

A javaslatot 206 igen, 140 nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogadta el az Országgyűlés. Az elnöklő Harrach Péter a költségvetés részletes vitáját újra megnyitotta, majd elnapolta. A vitát a jövő héten folytatják.

A Fidesz alelnöke, Varga Mihály a szavazás kapcsán kijelentette: a következő év a szociális válság éve lesz, a költségvetés olyan számokon alapul, amelyek nem egyeznek meg a jegybank számításaival.

Az ellenzéki politikus szerint a kormány a közszférában 0 százalékos béremelést tervez, és a konvergenciaprogram módosításában adóemeléssel számol. Ez utóbbi állítást Veres János pénzügyminiszter cáfolta.