eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Áttörés vagy csak kis eredmény borfronton?

Áttörésként értékelte a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, hogy kikerült a cukor hozzáadásának tilalma az Európai Unió készülő borreform-tervezetéből. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára szerint ugyanakkor csupán minimális eredményeket sikerült elérni.

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter Brüsszelben azt mondta: továbbra is vita van a hozzáadott cukor mennyiségéről: míg Magyarország az eddig engedélyezett kétszázalékos szint megtartását támogatná, az Európai Bizottság egy plusz fél százalékban határozná meg a megengedhető mennyiséget.

Gráf József szólt arról is: a legújabb javaslat szerint a borágazatban már csak az uniós támogatás 50 százalékát határoznák meg a korábban kapott összegek alapján, további 25-25 százalékot a termőterület nagysága és a termés mennyisége alapján lehetne igényelni.

Gráf József azt mondta: jelezte a testületnél, hogy ha a történelmi alapon támogatott arány nem csökken tovább, Magyarország kompenzációra fog igényt tartani.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára szerint csupán minimális eredményeket sikerült elérni a borreformról folyó tárgyalásokon.

Horváth Csaba hangsúlyozta: ugyanakkor a magyar álláspontot kiforrottnak tartják, és támogatják az azt Brüsszelben képviselő agrárminisztert.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×