Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Öt százalék körüli gázáremelés várható januártól

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Öt százalék körüli gázáremelésre lehet számítani január elsejétől - mondta el az InfoRádiónak a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára. Felsmann Balázs szerint a kőolaj világpiaci árának idei emelkedése miatt elképzelhető lenne, hogy jóval többe kerül az orosz import gáz, ezt a hatást azonban ellensúlyozza, hogy a dollár az utóbbi egy évben jelentősen vesztett értékéből az euróval és a forinttal szemben.

A földgáz árképlete a kőolajtermékek áralakulását követi - mondta az InfoRádiónak a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára.

Felsmann Balázs kifejtette, hogy a januári 50-55 dolláros hordónkénti árhoz képest 90 dollár fölé emelkedett az olaj ára, ezt pedig követi a földgáz ára is.

A negatív oldal mellett ugyanakkor meg kell említeni, hogy a dollár jelentősen vesztett az értékéből az európai valutákkal szemben - hangsúlyozta a szakállamtitkár.

Felsmann Balázs kiemelte: a két hatás eredője jelenik meg árnyomásként a földgáz kapcsán, ám ez nem jelentős.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára elmondta, hogy negyedévente mozgatják a földgáz árát a tervek szerint 2008. július elsejei teljes piacnyitásig, és jelenleg nincs ok jelentős áremelésre.

Az Energiahivatal által elkészített árváltoztatási javaslat nullánál nagyobb, de jócskán 10 százalék alatti gázáremelést tartalmaz - emelte ki Felsmann Balázs.

A szakállamtitkár hozzátette, hogy az 5 százalék körüli januári emelkedés nincs messze az Energiahivatal javaslatától.

Felsmann Balázs kiemelte: még nem döntöttek az gázár emelésének mértékéről, ezt november 30-ig kell meghatározni.

Az orosz Gazprom elnöke korábban a moszkvai Times-ban úgy fogalmazott: a jelenlegi, átlagosan 250 dollárról 300-400 dollárra emelkedik a földgáz ezer köbméterenkénti ára 2008-ban.

Alekszander Medvegyev arra figyelmeztette az Európai Uniót, hogy ne liberalizálja a gázpiacot, mert az azonnali, legalább 50 százalékos áremelkedést jelentene a piacon.

Hanganyag: Kaputa Júlia