Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jelentős gázáremeléssel fenyegeti Európát a Gazprom

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A földgáz árának jelentős, legalább 20 százalékos emelésével fenyegeti Európát az orosz Gazprom - írta a Moscow Times.

Az orosz Gazprom vezetője egy szűk körű, csak külföldi újságíróknak tartott sajtóbeszélgetésen azt mondta: a jelenlegi átlagosan 250 dollárról 300-400 dollárra emelkedik a földgáz ezer köbméterenkénti ára a jövő évben - írta a Moscow Times.

A lap írása szerint Alekszandr Medvegyev, aki egyben a Gazprom exporttal foglalkozó elnöke is, hozzátette: az ázsiai árak hamarosan tükrözni fogják az európaiakat. Medvegyev egyúttal arról is beszélt, hogy a Gazprom európai gáztőzsdét nyitna.

A piacon keringő pletykák szerint az osztrák OMV eladja a baumgarteni gáztározó 50 százalékos tulajdonjogát az oroszoknak. A baumgarteni a harmadik legnagyobb gáztározó Európában, és a Nabucco gázvezeték tervezett végpontja.

Kizárja a Nabucco megépítését


Az amerikai Jamestown Alapítvány elemzése szerint, ha valóban megveheti a Gazprom az osztrák gáztározót, akkor ez lényegében kizárja a Nabucco megépítését, és egyben az orosz cégnek lenne egy nagy európai elosztó központja.

A Gazprom elnöke az újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy óva inti az Európai Uniót a gázpiaci liberalizációtól, mert úgy véli, hogy ez azonnali, meredek, legalább 50 százalékos áremelkedést jelentene a piacon. Medvegyev szerint ez ügyben az orosz és uniós hivatalnokoknak még tárgyalniuk kell.

Hanganyag: Panulin Ildikó