eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Jelentős gázáremeléssel fenyegeti Európát a Gazprom

A földgáz árának jelentős, legalább 20 százalékos emelésével fenyegeti Európát az orosz Gazprom - írta a Moscow Times.

Az orosz Gazprom vezetője egy szűk körű, csak külföldi újságíróknak tartott sajtóbeszélgetésen azt mondta: a jelenlegi átlagosan 250 dollárról 300-400 dollárra emelkedik a földgáz ezer köbméterenkénti ára a jövő évben - írta a Moscow Times.

A lap írása szerint Alekszandr Medvegyev, aki egyben a Gazprom exporttal foglalkozó elnöke is, hozzátette: az ázsiai árak hamarosan tükrözni fogják az európaiakat. Medvegyev egyúttal arról is beszélt, hogy a Gazprom európai gáztőzsdét nyitna.

A piacon keringő pletykák szerint az osztrák OMV eladja a baumgarteni gáztározó 50 százalékos tulajdonjogát az oroszoknak. A baumgarteni a harmadik legnagyobb gáztározó Európában, és a Nabucco gázvezeték tervezett végpontja.

Kizárja a Nabucco megépítését


Az amerikai Jamestown Alapítvány elemzése szerint, ha valóban megveheti a Gazprom az osztrák gáztározót, akkor ez lényegében kizárja a Nabucco megépítését, és egyben az orosz cégnek lenne egy nagy európai elosztó központja.

A Gazprom elnöke az újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy óva inti az Európai Uniót a gázpiaci liberalizációtól, mert úgy véli, hogy ez azonnali, meredek, legalább 50 százalékos áremelkedést jelentene a piacon. Medvegyev szerint ez ügyben az orosz és uniós hivatalnokoknak még tárgyalniuk kell.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×