eur:
394.55
usd:
369.9
bux:
65248.03
2024. április 19. péntek Emma

Garamhegyi: a Hankook esetében a kormány egyedi döntést hozott

2003 óta 43 cég kapott összesen 80 milliárd forint nagyságrendben vissza nem térítendő állami támogatást - közölte a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára.

Garamhegyi Ábel a dél-koreai Hankook-kal aláírt támogatási szerződés nyilvánosságra hozatalával összefüggésben hangsúlyozta, hogy a kormány olyan egyedi döntést hozott, amely egyértelműen nemzetgazdasági jelentőségű.

Az államtitkár hozzátette: a tárca által kiadott több mint kéttucat ajánlatból több már szerződéskötési fázisban van; ezek szintén egyedi kormánydöntéssel vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a beruházáshoz.

Kezdetben tíz évre, most öt évre kötik a szerződéseket, amelyekben a kötelezettségvállalásokat tekintve nincs jelentős különbség - emelte ki a államtitkár. Hozzátette: a monitoring a szerződés ideje alatt tart, és helyszíni ellenőrzésekkel, folyamatos jelentés alapján, valamint alkalmanként meglepetésszerű helyszíni vizsgálattal bizonyosodnak meg arról, hogy a cég betartja a szerződéses kötelezettségeit. Szankciót még nem kellett egyetlen esetben sem alkalmazni.

Egy beruházás esetében a ráfordítás összege alacsonyabb lett, így a támogatási összeget arányosan csökkentették - mondta az államtitkár.

Garamhegyi Ábel közölte, hogy a jövő év közepéig minden egyedi kormánydöntésen alapuló támogatási szerződést nyilvánosságra hoznak. Hozzátette: ez természetesen rontja a GKM tárgyalási pozícióját, ugyanúgy, mint ahogy a Hankook-kal kapcsolatos "politikai adok-kapok" is. Néhány tárgyalás lelassult, néhány befektető pedig jelezte, kivár éppen emiatt az ügy miatt - hangsúlyozta.

A Hankook 15 milliárd 882 millió forint fejlesztési támogatást kapott a gazdasági tárcától, emellett legfeljebb 10 milliárd forintos adókedvezményt is érvényesíthet 2011-ig.

A nyilvánosságra került szerződés szerint a dél-koreai multinacionális vállalat egy jövőbeli adóváltozás esetére is biztosítékot kapott.

A gumigyártás fejlődésének öt százalékából több mint egy százalékot a Hankook hozott - hangsúlyozta Garamhegyi Ábel.

Az államtitkár az InfoRádiónak kifejtette: a Hankook folyamatosan hív le az állami támogatásból az éves ütemezésnek megfelelően.

A Hankook-nál jelentkező munkaügyi problémákkal kapcsolatosban Garamhegyi Ábel elmondta: az államháztartási törvény azt köti ki, hogy az egyedi kormánydöntéssel született támogatási szerződések megkötésének idején rendezettek legyenek a munkaügyi kapcsolatok. A Hankook esetében az odaítélésnél nem voltak szabálytalanságok, és a cég a továbbiakban együttműködik a hatóságokkal, tehát munkaügyi helyzetnek nincs hatása a beruházási támogatásokra.

"Bizonyos szabálytalanságokat értelemszerűen elkövetnek", de ez talán a feszített kezdésnek köszönhető, és ezt gyorsan le tudja zárni a társaság - fogalmazott az államtitkár.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×