eur:
393.87
usd:
364.75
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Megmenthető-e a Balaton szelet?

Az Európai Bizottság az unió fúziós rendelete alapján jóváhagyta, hogy az amerikai Kraft megvásárolhassa a francia Danone keksz üzletágát, a bizottság azonban a többi mellett a Balaton márkanév eladását szabta az engedélyezés feltételéül.

Mihálovits András, a Gazdasági Versenyhivatal szóvivője elmondta: ez feltétel lehetővé teszi, hogy a fúziót követően is megmaradjon a verseny a magyar édesipari piacon, illetve, hogy a sokak által szeretett Balaton szelet gyártása se szűnjön meg.

Mivel mind a Kraft, mind a Danone számos európai országban rendelkezik nagy érdekeltséggel, ezért a fúzió az Európai Bizottság engedélyéhez kötött. A testület vizsgálata alapján kiderült, hogy a felvásárlás után a cég Spanyolországban és Magyarországon monopolhelyzetbe kerülne az ostya- és csokoládépiacon.

Épp ezért a fúzió engedélyezésének feltétele, hogy Magyarországon a Kraft túladjon az egyik igen erős márkán, a Balaton szeleten.

A döntéssel a magyarországi Gazdasági Versenyhivatal is egyetért.

Mihálovits András elmondta: a Balaton márkanév van annyira erős a magyar piacon, hogy azt érdemes legyen egy másik multinacionális vállalatnak felvásárolni. Szerinte így megmarad a verseny a magyar piacon, ezért a fogyasztók is jól járnak.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×