Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Idén 4,3 százalékkal csökkennek a reálkeresetek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az idén 4,3 százalékkal csökkennek a reálkeresetek - közölte a kormányszóvivő. Daróczi Dávid hangsúlyozta: a nettó keresetek növekedése az év egészében várhatóan 2,9 százalék lesz, az infláció pedig a kormány várakozásai szerint 7,5 százalék lehet.

A kormányszóvivő szerint a 4,3 százalékos reálkereset-csökkenést előirányzó prognózis annak ellenére is megvalósul, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az év első 9 hónapjában 5,6 százalékkal mérséklődtek a reálkeresetek.

Daróczi Dávid hozzátette: bár az idén visszaesett a reálérték a nyugdíjak és a bérek esetében, de a nyugdíjak ma 40, a fizetések pedig mintegy 30 százalékkal érnek többet a boltokban, mint 2000-ben.

A kormányszóvivő hangsúlyozta: a nettó keresetek növekedése az év egészében várhatóan 2,9 százalék lesz. Szólt arról is, hogy mérséklődik az áremelkedés üteme, a kormány éves átlagban 7,5 százalékos inflációt vár.

Daróczi Dávid hangsúlyozta: elsősorban a közszférában a 13. havi fizetés felének havi részletekben, előlegként történő kifizetése miatt gyorsulni fog a bruttó keresetek növekedése, éves szinten ez az összes foglalkoztatottra vetítve mintegy 1,5 százalékot jelent.

A szóvivő kiemelte, hogy az egyensúlyi intézkedések átmeneti, szükségszerű következményei mellett a gazdaság több területén is jelentkeznek már kedvező folyamatokat jelző adatok.