Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bogsch: A régióban a Richteré lesz a legnagyobb gyógyszeripari csoport

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Komoly növekedési lehetőség van a lengyel gyógyszerpiacon, és a Richter - Oroszország mellett - elsősorban a közép-kelet-európai régióra koncentrál - indokolta a cég vezérigazgatója, Bogsch Erik a lengyel Polpharmával való társulási szándékot.

Lengyelország legnagyobb generikus gyártójával, a lengyel gyógyszerpiac második számú szereplőjével jelentett be társulást a Richter; a tranzakció értéke meghaladja a 231 milliárd forintot.

A társulás új részvények kibocsátásával jön létre, melynek következtében a Polpharma tulajdonosa, a Genefar 25 százalékos tulajdonos lesz a társaságban, a Richter cserébe a Polpharma 99,65 százalékos tulajdonosa lesz.

A magyar társaság vezérigazgatója az InfoRádióban elmondta: szívesen használták volna a cég készpénzállományát erre az akvizícióra, de a Genefar kifejezett ragaszkodott a Richter-részvényekhez, így egy zártkörű kibocsátás alapján kap majd a magyar vállalat papírjaiból.

Bogsch Erik hangsúlyozta: a régióban egyértelműen Lengyelország a legnagyobb piac, ahol a Polpharma a második legnagyobb cég, 5,4 százalékos piaci részesedéssel.

Az üzletember szerint a tranzakció lehetővé teszi, hogy a Richter vezető szerepe megmaradjon Magyarországon, emellett pedig megmarad a további terjeszkedés lehetősége, mind a terápiás területeken, mind földrajzilag.

A legnagyobb csoport a szektorban

Bogsch Erik kitért arra is, hogy a két cég tőzsdei értéke összesen mintegy 5,4 milliárd dollár (a Richteré 4, a Polpharmáé 1,4 milliárd dollár), így ez lesz a legjelentősebb gyógyszeripari csoport a régióban, a tőzsdei értéket és az árbevételt tekintve is.

A Richter rendkívüli közgyűlését december 18-án tartják, az akvizíció lezárása a vezérigazgató szerint az első negyedév végén várható.

A Richter egyúttal megállapodott egy befektetői csoporttal, amelyben a Polpharma tulajdonos Genefar is benne van, hogy megveszi az orosz Akrihin gyógyszergyártó valamivel több mint 80 százalékát, 22 milliárd forint értékben.

Erről az üzletről Bogsch Erik azt mondta: az Akrihin generikus gyártó, ami növelheti az orosz piacon a Richter generikus profilját, ezáltal a vállalat a piaci részesedést tekintve Oroszországban is a második helyre kerülhet, akárcsak Lengyelországban.

Hanganyag: Panulin Ildikó