eur:
394.06
usd:
365.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Mélyponton: tovább lassult a magyar gazdaság

Egy százalékkal bővült a bruttó hazai termék (GDP) a III. negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva, a naptári hatás kiszűrésével pedig 1,1 százalékkal nőtt. A Pénzügyminisztérium szerint most jutottunk túl a mélyponton. Az elemzők egy része csalódott, mert az előző negyedévi végleges adat szerinti 1,2 százaléknál néhány tized százalékponttal magasabb értéket vártak.

Tovább lassult a gazdaság - ezt mutatja a Központi Statisztikai Hivatal és az Ecostat becslése, amely szerint a harmadik negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) éves alapon 1,1 százalékkal bővült, 0,1 százalékponttal alacsonyabb ütemben, mint a hatalmas negatív meglepetést okozó második negyedévben.

Az 1,1 százalékos GDP-növekedési ütem a legalacsonyabb tempó az utóbbi tíz évben. Az igen széles sávban szóródó elemzői előrejelzések konszenzusa 1,6 százalék volt - írja a portfolio.hu.

A mostani adat az utóbbi 10 év legalacsonyabb GDP-je, több elemző szerint részben az államháztartási hiány mérséklése miatti kiigazítás az oka a gyengülésnek.

Csak találgatni lehet az okokat


A részletes adatok hiányában egyelőre találgatni lehet, mi áll a visszaesés mögött - mondta az InfoRádiónak Suppan Gergely. A Takarékbank elemzője valószínűsíti, hogy erősödött a lakossági fogyasztás visszaesése, szűkülhetett a közösségi fogyasztás és visszaeshettek a beruházások is, miközben a nettó export növekedett.

Suppan Gergely kiemelte, hogy katasztrofális volt a mezőgazdasági termelés, zuhanás volt megfigyelhető az építőiparban és a szolgáltatások több ágazatában is, ezeket pedig az ipari termelésben tapasztalható megugrás részben tudta csak ellensúlyozni.

A legtöbb területen a kiigazító intézkedések sújtják a gazdaságot - hangsúlyozta a Takarékbank elemzője.

Elemzők némi élénkülést várnak

Az elemzők többsége úgy tartja, hogy a növekedés feltehetően elérte mélypontját, és a negyedik negyedévben már némi élénkülés várható, de a növekedés feltehetően még 2 százalék alatt lesz.

2007-ben összesen 1,5-2 százalék közötti GDP-növekedésre számítanak a szakértők, megjegyezve, hogy az alacsonyabb érték felé lesz közelebb a végleges adat.

A Pénzügyminisztérium szóvivője a vártnál alacsonyabb GDP-adatra reagálva azt mondta: a gazdaság túl van a mélyponton, mert az előző negyedévhez viszonyított növekedési tempó jobb lett. Pichler Ferenc hozzátette: látható, hogy a kormány által meghirdetett fiskális konszolidáció sikeresen halad, és ez növekedési áldozatokkal jár.

A pénzügyi tárca jelenleg is érvényes prognózisa az idén 2,2 százalékos GDP-bővüléssel számol, de csak a GDP részletes összetétele ismeretében tekinti át újra az előrejelzést - emelte ki a tárca szóvivője.Recesszióhoz közeli állapotban, nem felzárkózási, hanem leszakadási pályán van a magyar gazdaság - reagált a Fidesz alelnöke a GDP-adatra.

Varga Mihály szerint így Magyarország nem konvergál, hanem távolodik az uniós átlagtól, és attól lehet tartani, hogy sereghajtó lesz az EU-ban.

A fideszes politikus szerint nem lehet látni, hogy minek a hatására indulhatna el a gazdasági növekedés. Talán az lehet majd a felfelé való elmozdulás oka, hogy ennél már nincs lejjebb - hangsúlyozta.

Varga Mihály közölte: abban lehet bízni, hogy a környező országok 6-7 százalékos növekedése érinti és elmozdítja a magyar gazdaságot erről a pontról.

A mostani kedvezőtlen adatok közvetlen oka a Gyurcsány-csomag, míg a hosszabb távú ok az elmúlt öt év gazdaságpolitikai ámokfutása - jelentette ki a Fidesz alelnöke.

Varga Mihály elmondta: annak az árát fizetjük meg, amit az elmúlt öt évben a kormány nem tett meg, és ez most visszaüt.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×