Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rekordösszegű kártérítést fizet a gyógyszergyár

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az amerikai Merck gyógyszergyár rekordösszeget, ötmilliárd dollárt fizet ki peren kívüli megállapodásban azoknak, akik a ma már nem forgalmazott Vioxx fájdalomcsillapító miatt panaszolták be a céget.

A Vioxx nevű fájdalomcsillapítót a Merck csak 2004-ben vonta ki a forgalomból, bár az orvosok visszajelzéseiből már 2001-ben tudta, hogy a gyógyszer növeli a szívinfarktus kockázatát.

A gyógyszergyár ellen egy louisianai bíróságon folyik az eljárás a Vioxx-ügyben. 26.500 ember követel kártérítést a cégtől.

Eddig 16 esetben született elsőfokú döntés, 11-szer a bíróság a gyógyszergyárnak adott igazat, de a gyár a többi öt esetben sem fizetett, hanem fellebbezett.

Elég lesz a pénz?

A perköltségekre - tehát nem az esetleg megítélt kártérítésekre - a vállalat egymilliárd 800 millió dollárt különített el.

A peren kívüli megállapodásról a Merck jogászai tavasszal kezdtek tárgyalásokat a panaszosok képviselőivel, amikor a bíróság arra kötelezte őket, hogy 47 és fél millió dollárt fizessenek egy idahoi postásnak, aki Vioxxos kezelés közben kapott infarktust.

Az ötmilliárd dollár még a világ hét legnagyobb gyógyszergyártója egyikének számító Merck számára is komoly összeg, mert nagyjából a cég egyéves nyereségének felel meg. Idén eddig ez a legnagyobb kártérítési összeg az Egyesült Államokban.

Ennél nagyobb összeg kifizetésére várhatóan csak a Wyeth gyógyszergyár kényszerül majd, mert ez ellen - 125.000 panaszossal történt peren kívüli megállapodás dacára - még mindig 70.000 eljárás folyik azok nevében, akik azt állítják: a Wyeth fogyókúrás készítménye szívbillnetyű-zavarokat okozott.