Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gigantikus összeget költött korrupcióra a Siemens

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Siemens elnöke bejelentette, hogy az eddigi vizsgálatok szerint feltehetően 1 milliárd 300 millió eurót fordítottak a cégnél megvesztegetésre. A világ egyik vezető elektrotechnikai konszernjének hírnevét közel két éve tépázza az egyre dagadó korrupciós botrány, már közel 500 Siemens alkalmazott ellen folyik nyomozás.

Az elmúlt negyedév adatainak ismertetésekor a Siemens elnöke, Peter Löscher megerősítette, hogy a cég belső vizsgálatának kimutatása alapján 1 milliárd 300 millió eurót (jelenlegi árfolyamon számolva mintegy 325 milliárd forintot) költöttek feltehetően megvesztegetési célokra.

Korábban csak a távközlési ágazatban fizetett csúszópénzek összegét hozták nyilvánosságra, de Peter Löscher leszögezte: maradéktalanul feltárják a korrupció valamennyi részletét.

A cégvezető elmondta azt is, hogy eddig 470 alkalmazott ügyében indult eljárás, de valószínűleg csak negyedük hozható kapcsolatba a megvesztegetési botránnyal.

A cég elnöke amnesztiát ígért azoknak a korrupcióban érintett dolgozóknak, akik január végéig önként jelentkeznek a Siemens belső vizsgálatát irányító testületnél.

A müncheni bíróság eddig 201 millió euró (mintegy 50 milliárd forint) büntetést szabott ki a Siemensre a cég távközlési részlegénél leleplezett törvénytelenségek miatt.

Amerikai aggályok

Peter Löscher rövidesen az Egyesült Államokba utazik, hogy az amerikai tőzsdefelügyeletnél is jelentést tegyen a Siemens belső vizsgálatának eredményéről és megpróbálja kivédeni a németországinál jóval magasabb büntetést.

Jól értesült források szerint az amerikai tőzsdefelügyelet több milliárd dollár büntetést is kiszabhat a konszern ellen, amely alig néhány éve forgalmazza részvényeit az Egyesült Államok börzéin.

A korrupciós botrány azonban nemcsak a Siemens németországi részlegét érinti, hanem kínai, indonéziai, oroszországi, izraeli, norvégiai és magyarországi leányvállalatai ellen is folyik a nyomozás.

Ennek ellenére Peter Löscher a múlt negyedévi adatok közlésekor elmondta, hogy a Siemens a múlt nyáron 21 százalékkal növelte termelését és bevétele kétmilliárd euróval haladta meg a második negyedév szintjét.

Hanganyag: Vincze András