Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Viharfigyelmeztetés miatt csütörtök estétől leáll a rotterdami kikötő

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kivételesen erős viharfigyelmeztetés miatt csütörtök este 21 órától péntek este 18 óráig nem üzemel a rotterdami kikötő, közölte egy kikötői szóvivő.

A legnagyobb európai kikötő történetében először még a várost a tenger áradásától védő speciális gátat is lezárják.

A hatóságok az egész hollandiai partvidék mentén riadóztatták a gátszolgálatot, a közlekedési minisztérium értesülései szerint az Északi-tengeren várható vihar történelmi erősségű lehet.

"A viharkörülmények igen hasonlóak az 1953-as orkánéhoz" - mondta a minisztérium szóvivője. Akkor a tenger több helyen lerombolta az akkor még gyengébb építésű gátakat, és az áradás 1800 ember halálát okozta.

A északi-tengeri vihar miatt a norvég StatoilHydro is leállította több lelőhelyén az olaj- és gázkitermelést. Emiatt - a cég közlése szerint - napi 320 ezer hordónyi kieséssel lehet számolni. Egyelőre nem tudni, hogy a kitermelés mikor indulhat újra.

A Skandiáviából Közép-Európa felé tartó alacsony nyomású légtömegek szélviharokat és erős havazást okozhatnak pénteken a közép-európai térségben - közölte csütörtökön az EUMETNET.

A 23 európai nemzeti meteorológiai szolgálatot tömörítő, genfi székhelyű hálózat közleménye szerint óránkénti 125 kilométeres sebességet elérő szélrohamokkal törhet be a korai tél ebbe a térségbe.

Több mint 100 centiméternyi hó hullhat le az Alpok északi szegélyére pénteken, s ez nagyobb lavinákat idézhet ott elő.