eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Vállalati bűnök: lopás, sikkasztás, hamisítás

A magyar cégeknél elkövetett gazdasági bűncselekmények közül a lopás és hűtlen kezelés a leggyakoribb - derült ki a PriceWaterhouseCoopers negyedszer elvégzett felméréséből.

A tanácsadó cég megbízásából az ország 750 legnagyobb vállalata közül választottak ki 77 céget, és ezek vezetői válaszoltak a gazdasági bűnözést feltérképező kérdőívre.

A vizsgálatot a cég összesen 40 ország több mint 5 ezer cégének megkérdezése alapján végezte, és a magyarországi tapasztalatok nem egészen esnek egybe a nemzetközi helyzettel.

Fekete Miklós, a PriceWaterhouseCoopers vizsgálati igazgatója elmondta: Magyarországon a lopás, a hűtlen kezelés és a sikkasztás a leggyakoribb, a válaszok majdnem fele ezt jelezte; ezek után következnek a szellemi tulajdonnal kapcsolatos visszaélések, a korrupció, a számviteli adatok meghamisítása és a pénzmosás.

Két évvel ezelőtt a megkérdezett cégvezetők alig 25 százaléka mondta, hogy vállalatánál a vizsgált időszakban volt gazdasági bűncselekmény, mostanra ez az arány 62 százalékra nőtt. Fekete Miklós szerint a mostani arány tűnik valóságosnak.

Ahhoz képest, hogy a vállalatok 62 százalékánál derült fény gazdasági bűncselekményre, csak a cégvezetők 20 százaléka gondolja úgy, hogy az ő cégét a következő két évben fenyegetheti ilyen veszély.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×