eur:
392.53
usd:
366.02
bux:
66729.37
2024. április 25. csütörtök Márk

Meghosszabbították a 900 megaherzes mobilkoncessziót

A 2008-ban lejáró 900 megahertzes koncesszió 7,5 éves meghosszabbításáért 10-10 milliárd forintot plusz áfát fizet a két jelenlegi használó cég, a Pannon GSM Távközlési Nyrt. és a Magyar Telekom Távközlési Nyrt. - jelentette be Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter.

Tíz-tíz milliárd forint plusz áfáért a Pannon GSM Távközlési Nyrt. és a Magyar Telekom Távközlési Nyrt. hét és fél évvel meghosszabbította a 900 megahertzes koncessziót - jelentették be Budapesten, miután a gazdasági miniszter és a két cég vezetői aláírták a szerződést.

A két társaság vállalta azt is, hogy a következő két évben nettó 20-20 milliárd forintot fordít a fejlesztésére, amelynek révén Magyarország területének 90 százalékán lehet majd használni ezt a mobilszélessávot - mondta Kóka János.

A miniszter hozzátette, hogy a két társaság ezeket az összegeket az előre betervezett fejlesztéseken túl fordítja beruházásokra, amelyek során társasági adókedvezményt nem vehetnek igénybe.

A magyarországi mobilszolgáltatók (a jelenlévőket kiegészítve a Vodafone-nal) egyenlő feltételek között versenyezhetnek 2014-ig - jelezte Pataki Dániel, a Nemzetközi Hírközlési Hatóság vezetője, hozzáfűzve, hogy a szélessávú penetráció jelenleg Magyarországon már 16 százalékos.

Parlagon a 450

A 900 megahertzes koncesszió meghosszabbítása apropóján az InfoRádió által megkérdezett távközlési szakértő emlékezetett arra, hogy Magyarországon négy éve kihasználatlan a 450 megahertzes sáv.

Pápai Zoltán hozzátette: ez utóbbi ugyanúgy alkalmas lenne digitális mobil rádiótelefon-szolgáltatásra, csak esetleg más technológiával, mint a jelenlegi hazai mobilszolgáltatóké. Ausztriában, Csehországban és Romániában például pontosan így használják.

GSM-technológiával is alkalmas lenne beszédre, valamint mobil internetre is, ráadásul a 900 megahertzes sávhoz képest sokkal jobb terjedési adottságokkal rendelkezik, kevesebb állomásra van szükség, olcsóbb a hálózat kiépítése - jegyezte meg a szakember.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×