eur:
393.27
usd:
367.42
bux:
66499.59
2024. április 25. csütörtök Márk

GKI: a vártnál gyorsabban szilárdul meg az államháztartás helyzete

A vártnál gyorsabban halad az államháztartás helyzetének megszilárdítása, a gazdasági növekedés viszont lassúbb, az infláció pedig magasabb a tervezettnél - derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült legújabb elemzéséből.

Az előrejelzés szerint a GDP növekedése a vártnál jobban mérséklődik, 2 százalék körül lesz; az ipar termelése 8 és fél százalékkal emelkedik, és dinamikusan növekszik az idén a belföldi turizmus valamint az építőipar.

A GKI az év egészére 7,8 százalékos átlagos inflációt prognosztizál. Az intézet felhívja a figyelmet arra, hogy a bruttó átlagkereset ugyan 8 és fél-9 és fél százalékkal emelkedik, a reálbérek azonban 4 és fél-6 százalékkal mérséklődnek.

A nyugdíjak reálértéke összességében változatlan marad, de az idősek árindexét figyelembe véve mintegy 2 százalékkal csökken.

A GKI szerint az euró árfolyama az év egészében 250 forint körül lesz, a jegybanki alapkamat pedig 7 százalékra csökkenhet az év végére.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×