Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A kormány engedett az Audinak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kormány javaslata szerint a szolidaritási adóalapból levonható lesz a kutatásokra és fejlesztésekre fordított összeg. Ez a lépés a tervezett adóbevételeket nem érinti érdemben: a kutatás-fejlesztés és beruházások új munkahelyeket jelentenek, azok pedig többletbevételt adókból és járulékokból - tudatta a kormányszóvivő.

"Magyarország egyik legfontosabb értéke a tudás; ezért elemi érdek, hogy minél több forrás jusson a jövőt megalapozó, az ország versenyképességét növelő kutatás-fejlesztésre. Olyan területről van szó, ahol nem az államnak, hanem a piac résztvevőinek jut a főszerep. A kormány rendelkezésére álló eszközök lehetővé teszik azonban, hogy érdekeltté tegye a piaci szereplőket abban, hogy kivegyék a részüket a kutatásokból és fejlesztésekből" - írta Danks Emese.

"Mindezek miatt döntött úgy mai ülésén a kormány, hogy támogatja azt a kezdeményezést, amelyik szerint a vállalkozások a szolidaritási adóbalapból levonhatják a kutatás-fejlesztésre szánt pénzeket. A kormány becslései szerint ez a kedvezmény a szolidaritási adóból jövőre várt, éves szinten 170 milliárd forintnyi bevételnek alig 3 százalékát érinti" - olvasható a közleményben.

Az Audi október közepén jelezte, hogy más közép-európai országban keres új beruházásokra alkalmas telephelyeket, amit az újonnan bevezetett magyar szolidaritási adó miatt. Az anyacég felfüggesztette a Győrbe tervezett újabb fejlesztéseit.

Az Audi az eredeti tervek szerint jövőre 200-250 millió eurós beruházást valósítana meg Győrött. A fejlesztések a motorgyárat, a motorfejlesztő központot és esetleg a járműgyárat érintenék.

A győri cég jelenleg 5.200 munkatársat foglalkoztat. A konszern eddig 3 milliárd eurót fektetett be Magyarországon, éves nyeresége 300 millió euró körüli.