Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megrohanják a bankokat az ügyfelek?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ügyfélrohamra számítanak a bankok, ezért többségük a hétvégén is nyitva tart. Az ok a kamatadó szeptember elsejei bevezetése. Pontosabban kamatadó már eddig is létezett, csak nem kellett fizetni, mert mértéke 0 százalék volt. A kormány az Új Egyensúly program keretében azonban 20 százalékra emelte ezt a közterhet.

A törvény szerint kamatjövedelemnek minősül a magánszemély által kamat címén megszerzett bevétel egésze, amibe beleértendő minden betétszámla és bankszámla után fizetett kamat, az értékpapír által fizetett kamat és hozam, illetve az értékpapír, befektetési jegy beváltásakor, visszaváltásakor, átruházásakor elért árfolyamnyereség. A tőzsdei ügyletekből származó jövedelem után az adó mértéke szintén 20 százalék.
/>
/>A szeptember 1-jét megelőző betételhelyezés, illetve kötvényvásárlás esetében a folyamatban lévő kamatperiódusra eső kamatfizetés azonban adómentességet élvez. A szeptember 1-je előtt vásárolt befektetési jegyeken a visszaváltáskor elért árfolyamnyereséget szintén nem terheli kamatadó.
/>
/>A bankok erre reagálva augusztusban akciókat hirdettek azoknak, akik különböző megtakarítási formákkal mentesítik magukat a kamatadó megfizetésének kötelezettsége alól.
/>
/>A bankok beszámolói szerint az ügyfelek elsősorban a hosszú távú lekötési lehetőségeket keresik, de a jelzáloglevelek iránt is nő az érdeklődés. Sokan választják a különböző befektetési alapokat is. Jellemző a portfólió-átcsoportosítás, az új ügyfelek pedig már elsősorban a betéti lehetőségeket keresik az egy-két hónapos, illetve a látraszóló lekötés helyett.
/>
/>Van olyan pénzintézet, amelyik arról számolt be, hogy befektetési alapjaiba augusztusban soha nem látott mennyiségű pénz áramlott. Egy másik nagy bank ügyfeleinek a száma az elmúlt két hétben 65 százalékkal nőtt.