eur:
395.68
usd:
372.06
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Az életbiztosítások egy része után is kell kamatadót fizetni

Az életbiztosítások után is kell fizetni kamatadót, de csak akkor, ha megtakarításos elemet is tartalmaz, illetve 10 évnél rövidebb futamidőre szól - mondta az InfoRádióban a MABISZ életbiztosítási tagozatának elnöke. Marczi Erika szerint a szeptember 1-je előtt megkötött biztosításokra nem vonatkozik a 20 százalékos kamatadó.

A kockázati és a 10 évre vagy annál hosszabb tartamra megkötött életbiztosítások után nem kell kamatadót fizetni.

A megtakarításos elemeket is tartalmazó, 10 évnél rövidebb életbiztosításokra, illetve azoknál a biztosításoknál, amelyek 10 évnél ugyan hosszabbak, de az ügyfél nem várja meg a lejáratot, hanem visszavásárlással megszünteti előbb a szerződést, kell kamatadót fizetni - mondta Marczi Erika.

A MABISZ életbiztosítási tagozatának elnöke ugyanakkor kiemelte: nem kell attól tartani, hogy a lejárati összeg, vagy a visszavásárlás 20 százalékkal kevesebb lesz, hiszen a kamatadó alapja az a többlet, amennyivel az illető többet kap vissza a biztosítótól, mint amennyit befizetett.

A kamatadót a biztosító számolja ki és vonja le - tette hozzá Marczi Erika, aki szerint a biztosítók úgy értelmezik a törvényt, hogy a kamatadó csak a szeptember 1-je után kötött szerződésekre vonatozik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×