eur:
393.11
usd:
367.35
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

8,2 százalékos államháztartási hiány

A Magyar Nemzeti Bank előzetes, szezonálisan kiigazított adata szerint az államháztartás nettó finanszírozási igénye - az uniós eredményszemléletű ESA95 szabvány szerinti államháztartási hiány - a második negyedévben az időszak GDP-jének 8,2 százaléka - közölte a jegybank szerdán.

Az MNB a számításnál saját negyedéves GDP becslését használta. A szezonálisan kiigazított hiány jelentősen csökkent az első negyedévhez képest, amikor a deficit még az időszaki GDP 11,5 százalékának felelt meg a bank júliusi jelentése szerint.

A szezonálisan nem kiigazított államháztartási hiány az előzetes adat szerint a második negyedévben a negyedéves GDP 7,2 százaléka volt, szemben az első negyedévi 15,2 százalékkal.

Az MNB a finanszírozási igény (deficit) számításánál nem veszi figyelembe a nyugdíjreform hatásait.

A kormányzat erre az évre a nyugdíjkiigazítás nélküli, uniós szabvány szerinti államháztartási hiányt 10,1 százalékra, nyugdíjreformmal korrigáltan 8,6 százalékra várja.

Az előrejelzés figyelembe veszi a június elején bejelentett hiánycsökkentő csomag hatását, valamint az autópálya-építések költségeinek a költségvetésen belüli elszámolását, amiről a múlt hónapban döntöttek.

Az MNB előzetes adata szerint az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti kritérium szerinti) adóssága június végén 15.537,6 milliárd forint volt, ami az utolsó négy negyedév GDP-jének mintegy 69,6 százalékát tette ki a magán-nyugdíjpénztárak államháztartáson kívüli elszámolása esetén.

Az előzetes júniusi adósság 563 milliárd forinttal haladja meg a márciusi értékeket, amikor az adósság-GDP arány 68 százalék volt az MNB júliusi tájékoztatása alapján.

Magyarország ESA95 államháztartási hiánya 2005-ben a GDP 7,5 százalékát, nyugdíjkiigazítással 6,1 százalékát tette ki. Tavaly év végén az adósságráta - a nyugdíjreform hatásával való kiigazítás után - a GDP 58,4 százalékára rúgott.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×