Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem bírt a mocsokkal az alaszkai csőgörény

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A British Petroleum egyelőre nem tudja megmondani, meddig tart az átrozsdásodott alaszkai kőolajvezeték cseréje, ráadásul időközben egy környezetvédő szervezet arra figyelmeztetett, hogy egy, a cég által épített vezeték környezeti katasztrófát okozhat Grúziában.

A jelenleg a British Petroleum tulajdonában lévő csővezeték egy részét a hónap elején azért zárták le, mert több szakasza átrozsdásodott és komoly szivárgásveszéllyel fenyegetett.

A BP első reakcióiból úgy tűnt, hogy a céget váratlanul érte a szokatlanul gyors korrózió. Ezeket az acélcsöveket ugyanis ötvenéves időtartamra tervezik. Az ötven évet azonban csak rendszeres tisztítás mellett bírják ki a vezetékek.

A szóban forgó vezetéket azonban az akkori tulajdonos már 1992-ben meg akarta tisztítani a belső lerakódásoktól. Beküldtek egy tisztító szerkezetet - magyarul csőgörényt - de az annyi üledéket és iszapot tolt maga előtt, hogy majdnem eltömte a teljes transz-alaszkai vezetékrendszer szűrőit.

A csőgörényt leállították és azóta vegyszeres kezeléssel igyekeztek lassítani a rozsdásodást - nem sok eredménnyel. Az amerikai kőolaj-kitermelés nyolc százalékát adó Prudhoe-öbölbeli kitermelés most kevesebb, mint fél kapacitáson működik - napi 400.000 helyett 150.000 hordóval.

A BP már megrendelte a cseréhez szükséges acélcsöveket, de azok leghamarabb novemberre érkezhetnek Alaszkába, márpedig arrafelé olyankor nem ritka a mínusz 30 fokos hideg sem, ami jelentősen lassíthatja a munkát.

Közben a Platform nevű környezetvédő szervezet arra figyelmeztetett, hogy a BP által épített, Grúziából Törökországba olajat szállító vezeték legalább akkora veszélyt jelent, mint az alaszkai, mert a csoport szerint a grúz vezeték építésénél még kevésbé vették figyelembe a környezetvédelmi szempontokat.

Az Egyesült Államokban kongresszusi meghallgatást rendeltek el, amely azt hivatott tisztázni, hogy a BP kellő alapossággal tartotta-e karban a csővezetéket.