eur:
393.59
usd:
367.7
bux:
66070.86
2024. április 23. kedd Béla

Tagad és támad a Coca-Cola

Ellentámadásba lendült a Coca-Cola Indiában, amelynek hat államában is betiltották a cég üdítőinek forgalmazását, mert a megengedettnél több rovarirtó szert találtak bennük.

A Coca-Cola indiai leányvállalatának közleményében az áll, hogy minden általuk (egy független brit laboratóriumban) megvizsgáltatott minta megfelelt az Európai Unió igen szigorú szabványainak, vagyis az azokban talált rovarirtó mennyisége egyikben sem közelítette meg a határértéket.

A Coca-Cola azért jelentette meg a vizsgálat eredményét, mert egy indiai környezetvédő szervezet két vizsgálata is - idén és tavalyelőtt - a megengedett rovarirtó-mennyiség többszörösét, néhány esetben harmincszorosát mutatta ki a cég néhány szénsavas üdítőjében.

India több államában betiltották

A vizsgálat nyomán India hat államában tiltották be a Coca Cola és a Pepsi üdítőinek árusítását iskolákban, állami intézményekben és kórházakban.

Múlt héten - szintén a környezetvédő szervezet jelentése nyomán - India legfelsőbb bírósága felszólította a Coca-Colát és a Pepsit, hogy hozzák nyilvánosságra üdítőik receptjét.

Indiában - mint sok más trópusi országban - egy szerves klórvegyület, a DDT a legelterjedtebb rovarirtó szer. A szert a trópusi országokban elsősorban a maláriát terjesztő rovarok pusztítására használják.

A DDT vízben nem oldódik és évtizedekig megmaradhat a talajban. Az Egyesült Államokban még az 1972-es tilalom után egy évtizeddel DDT vagy DDT-származék nyomokat a vizsgált felnőttek szervezetében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×