Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szakítás az előző öt év gazdaságpolitikájával

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A piac egy számokkal és lépésekkel alátámasztott több éves gazdasági programot vár Magyarországtól - véli Csaba László. A miniszterelnök londoni és frankfurti befektetőkkel folytatott tárgyalása kapcsán a közgazdász azt mondta: nem lehet védeni, ami védhetetlen, vagyis hogy a súlypont a bevételi oldalon van, a kiadási oldalon az energiaár-támogatást leszámítva semmilyen lényeges intézkedés nem történt.

"Az egész biztos, hogy felismerték, hogy nem helyes, ha kreatívan kimutatott adatokkal operál a politika és nem megvalósítható kezdeményezéseket tesznek, mint például az ötéves adóscsökkentési program volt, és hogy a kiadásokat és a bevételeket egymáshoz közelíteni kell. Az biztos, hogy ez szakítás a megelőző öt év gazdaságpolitikájával. A kérdés az: kellő időben, kellő mértékben és megfelelően kommunikálva történt-e?" - fogalmazott az InfoRádióban Csaba László.

A közgazdász professzor szerint azt el lehet és el kell mondani a befektetőknek, hogy egy jelentős mértékű kiigazítást határoztak el.

"Azt a részét valószínűleg nem lehet védeni, ami védhetetlen, hogy a bevételi oldalon van a súlypont, a kiadási oldalon az energiaár-támogatást leszámítva semmilyen lényeges kiadáscsökkentő intézkedés nem történt. A meg nem történt dolgokat nem tudjuk eladni" - hangsúlyozta Csaba László.

Hozzátette: a piacok azt várják, hogy valamiféle kiutat mutassanak nekik, másfél-két-ötéves pénzügyi tervekkel, számokba foglalt és intézkedésekkel alátámasztott tervekkel.

Ha ennek a körvonalait tudnák ismertetni, akkor biztos elfogadnák a befektetők azt, hogy néhány héttel a kormány megalakulása után ezeket az intézkedéseket teljes körben még nyilván nem lehet bevezetni - vélekedett a közgazdász.