eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Clinton tanácsadója szerint a terhek túlzottak Magyarországon

Már most kellene csökkenteni a magyar állam kiadásait - mondta a kormány stabilizációs programjáról az InfoRádiónak Nouriel Roubini professzor, a Clinton-kormányzat volt gazdasági tanácsadója és az RGE nevű tanácsadó cég vezetője. Roubini volt az a közgazdász, aki korábban azt mondta: "Magyarország egy bármikor bekövetkezhető katasztrófa". Miért? - kérdeztük tőle.

Magyarország hasonlít sok, a múltban pénzügyi és valutaválsággal küzdő országra. Magyarországon nagyon magas a költségvetési és a kereskedelmi hiány. Azaz, az ország jóval többet importál, mint exportál. Amikor két ilyen nagy hiány is fennáll, akkor azt csak kölcsönökből lehet finanszírozni. De mivel a jelenlegi helyzetben nagyon ingatagok a piacok, és a külföldi befektetők nem bíznak annyira az önök országában, nem biztos, hogy hajlandók ilyen módon finanszírozni a hiányt. Ez pedig hatalmas nyomást jelenthet a valutára, a tőzsdepiacra és az államkötvények értékére.

A miniszterelnök most tért vissza külföldi útjáról, ahol megpróbálta megnyugtatni a befektetőket. Ön hogyan látja a magyar stabilizációs programot?

Olvastam róla, és azt hiszem, a miniszterelnökük jó irányban halad, amikor csökkenteni akarja a hiányt, mert ez szükséges. Van azonban két megjegyzésem. Az első az, hogy a program szerint ezt túlságosan is az adók és bevételek növelésével akarja elérni, miközben az önök egyik problémája az, hogy az állam túl sokat költ, tehát nagyon fontos az egészségügy, az oktatás és más területek reformja. A másik aggodalom pedig az, hogy nem teljesen szavahihető ez a program, hogy valóban meg tudják valósítani ezt a bevételnövelést és kiadáscsökkentést. Nem hiszem, hogy a befektetők teljesen hihetőnek találják, hogy jövőre jelentősen lefaragnák a hiányt. Amikor ilyen magas a deficit, akkor kombinálni kell a két törekvést. A kifejezetten adónövelő programnak hátrányai vannak, mert visszafogja a befektetéseket, a munkaerőt. Azt hiszem ezek a terhek túlzottak, és nincs elég kiadáscsökkentés.

A miniszterelnök nem hajlandó csökkenteni a nyugdíjasokra, vagy a gyerekeiket nevelő anyákra fordított kiadásokat. Jelentős kiadáscsökkentést csak a társadalom kárára lehetne megvalósítani, nem?

Ez egy gazdaságpolitikai kérdés. Megjegyezném ugyanakkor, hogy a mostani változások az aktív gazdasági szereplőket sújtanák. A munkavállalókat, a megnövekedett járulékokkal, a vállalkozásokat a növekvő adóterhekkel. Miközben a nyugdíjasokat próbálja tehát védeni, túladóztatja azokat, akik termelnek, ez pedig nem jó a hosszú távú növekedés szempontjából.

A miniszterelnök azt mondja: először növelnie kell a bevételeket, hogy egyensúlyba hozza a költségvetést és aztán jöhet a reform. Önt meggyőzi ez az érvelés?

Szerintem már mostantól meg kell változtatni a megszorító csomag összetételét. Tehát emelni kell a bevételi oldal néhány elemét, de inkább úgy kell csökkenteni a hiányt, hogy elkezdik jobban visszafogni a kiadások egy részét. A reformot meg kell kezdeni. Nem mondhatják azt, hogy ez majd később jön. Ahhoz, hogy ez a program hiteles legyen, ezeket a lépéseket belátható időn belül be kell jelenteni és elő kell készíteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×