Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lehet, hogy kevés lesz ez az áfaemelés is?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A jelenleg 20 százalékos áfakulcs 3 százalékpontos emelésével nem biztos, hogy hozzájut a költségvetés a várt bevételhez - véli az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. A Magyar Adótanácsadók Országos Egyesületének alelnöke szerint nem is lehet pontosan tudni mekkora plusz bevételt jelent az államnak az áfaemelés, mivel a Pénzügyminisztérium nem hozza nyilvánosságra a pontos számításokat.

Vadász Iván, az adótanácsadók egyesületének alelnöke az InfoRádióban elmondta: a várható többletbevétel kérdésében kénytelenek a szaktárca 30 milliárdos becslésére alapozni, mivel a Pénzügyminisztériumnak megvan az a "rossz szokása", hogy a bejelentett adómódosítások mellé adatokat nem tesz közzé.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy a 20 százalékos áfakulcs 3 százalékpontos emelésével hozzájut a költségvetés a várt bevételhez.

Míg ugyanis az élelmiszerkereskedelemben az éles verseny és a kisebb árrés miatt az áfakulcs változása jobban érvényesül a fogyasztói árakban, addig például az iparcikkek körében lehet, hogy az emelés egy részét lenyelik a kereskedők. Főleg akkor, ha csökken a lakosság vásárlóereje és nő az árverseny - derült ki Vámos György szavaiból.

Pontos felmérés nincs arról, hogy kit hogyan érint az áfaváltozás

A Pénzügyminisztérium a '90-es évek végén csinált egy felmérést arról, hogy melyik társadalmi csoport milyen áfakulcsú termékeket, szolgáltatásokat fogyaszt elsősorban, de azóta ilyen nem készült - mondta Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók Országos Egyesületének alelnöke, hozzátéve, hogy így csak sejtésekre lehet alapozni.

Az utóbbiak alapján azonban az adótanácsadók egyesületének alelnöke - más szakemberekhez hasonlóan - úgy véli, hogy az alacsonyabb jövedelműeknek kedvező, ha a 15 százalékos kulcs nem elkedik 20 százalékra, ebbe tartoznak ugyanis az élelmiszerek és sok közszolgáltatás, például a tömegközlekedés is.

Vannak olyan iparágak is, amelyeknek ez létkérdés lehet - hangsúlyozta Vadász Iván, példáként említve az idegenforgalmat és a vendéglátást.