eur:
393.28
usd:
367.38
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Lehet, hogy kevés lesz ez az áfaemelés is?

A jelenleg 20 százalékos áfakulcs 3 százalékpontos emelésével nem biztos, hogy hozzájut a költségvetés a várt bevételhez - véli az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. A Magyar Adótanácsadók Országos Egyesületének alelnöke szerint nem is lehet pontosan tudni mekkora plusz bevételt jelent az államnak az áfaemelés, mivel a Pénzügyminisztérium nem hozza nyilvánosságra a pontos számításokat.

Vadász Iván, az adótanácsadók egyesületének alelnöke az InfoRádióban elmondta: a várható többletbevétel kérdésében kénytelenek a szaktárca 30 milliárdos becslésére alapozni, mivel a Pénzügyminisztériumnak megvan az a "rossz szokása", hogy a bejelentett adómódosítások mellé adatokat nem tesz közzé.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy a 20 százalékos áfakulcs 3 százalékpontos emelésével hozzájut a költségvetés a várt bevételhez.

Míg ugyanis az élelmiszerkereskedelemben az éles verseny és a kisebb árrés miatt az áfakulcs változása jobban érvényesül a fogyasztói árakban, addig például az iparcikkek körében lehet, hogy az emelés egy részét lenyelik a kereskedők. Főleg akkor, ha csökken a lakosság vásárlóereje és nő az árverseny - derült ki Vámos György szavaiból.

Pontos felmérés nincs arról, hogy kit hogyan érint az áfaváltozás

A Pénzügyminisztérium a '90-es évek végén csinált egy felmérést arról, hogy melyik társadalmi csoport milyen áfakulcsú termékeket, szolgáltatásokat fogyaszt elsősorban, de azóta ilyen nem készült - mondta Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók Országos Egyesületének alelnöke, hozzátéve, hogy így csak sejtésekre lehet alapozni.

Az utóbbiak alapján azonban az adótanácsadók egyesületének alelnöke - más szakemberekhez hasonlóan - úgy véli, hogy az alacsonyabb jövedelműeknek kedvező, ha a 15 százalékos kulcs nem elkedik 20 százalékra, ebbe tartoznak ugyanis az élelmiszerek és sok közszolgáltatás, például a tömegközlekedés is.

Vannak olyan iparágak is, amelyeknek ez létkérdés lehet - hangsúlyozta Vadász Iván, példáként említve az idegenforgalmat és a vendéglátást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×