eur:
394.18
usd:
368.02
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Gazprom vezeték Magyarországon át?

A Mol és az orosz Gazprom megállapodást köt az Oroszországot Törökországgal összekötő Kék Áramlat gázvezeték esetleges meghosszabbításáról. Emellett egy 10 milliárd köbméteres gáztáróló magyarországi építését is fontolgatja az orosz cég. Erről Kóka János gazdasági miniszter beszélt azután, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő Budapesten fogadta Alekszandr Millert, a Gazprom elnökét és helyettesét, Alekszandr Medvegyevet.

A bejelentés előzménye, hogy Olaszország és Oroszország egyezményt kötött az energiapiacok kölcsönös megnyitásáról.

 

Ennek értelmében az orosz energiacégek bejutnak az olasz elosztópiacra, míg olasz cégek részt vehetnek orosz olaj- és gázmezők kiaknázásában.

 

Magyarországon át az olaszoknak

Az olasz fogyasztókat pedig a meghosszabbított Kék Áramlat vezetéken keresztül látnák el, amely Magyarországon is áthaladna.

 

Kóka János gazdasági miniszter szerint a vezeték meghosszabbítása és a tároló megépítése révén Magyarország a gázszállítás tranzitközpontjává válna.

 

A project pénzügyi és technikai részletei azonban egyelőre nem ismeretesek.


Putyin: csak az jöhet, aki egyenrangú partner akar lenni


A Vremja Novosztyej című orosz lap áttörésként értékelte a vezeték meghosszabbításáról szóló orosz-olasz egyezményt, és ha figyelembe vesszük, hogy a közelmúlt-beli Európai Unió-Oroszország csúcson az EU-trojka hiába próbálta rávenni az energiapiac megnyitására Moszkvát, akkor jogos az értékelés.

Vlagyimir Putyin ugyanakkor határozottan figyelmeztetett arra, hogy a megállapodás csak olasz cégekre vonatkozik.

"Készek vagyunk erre, de nem mindenkivel, hanem csak azokkal, akik keresik a megegyezés lehetőségét és egyenragú partnerséget akarnak" - figyelmeztette Putyin burkoltan azokat a nyugati országokat, amelyek kellemetlen kérdéseket tesznek fel például a Gazprom üzleti etikájáról.

 

A Gazprom haragszik az ENI-re


Az, hogy mikor valósul meg a kölcsönös partnerségről most aláírt olasz-orosz egyezmény, az még kérdés, mert az ENI és a Gazprom kapcsolata annak ellenére nem felhőtlen, hogy közösen építik és üzemeltetik a Kék Áramlatot.


A Vremja Novosztyej megjegyzi, hogy "túl sok a sérelem" a felek között.

 

Az ENI ugyanis felbontotta a Gazprom olasz piacra való bejutásáról szóló korábbi egyezményt, amikor jelenlegi vezérigazgatója, Paolo Scaroni vette át az irányítást.

Valószínűleg nem segített azt sem, hogy Scaroni Moszkvában előadást tartott a Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében, ahol burkoltan "a nyersanyagok kapcsán megnyilvánuló nacionalizmussal" vádolta meg Moszkvát, és azt mondta, hogy "egyes országok arra kívánják kihasználni természeti kincseiket, hogy nagyobb politikai befolyásra tegyenek szert a nemzetközi kapcsolatokban."

A Gazprom vezetése csak annyit jegyzett meg, hogy "nagyon megválogatja a stratégiai partnereit, két-háromnál több nem lehet, és már így is van egy ilyen partner, a német BASF".


Szóba kerülnek a magyar érdekeltségek is


A Gazprom a jövő héten ismét tárgyal a szintén stratégiai partnernek kiszemelt E.ON-nal, és egy esetleges megállapodás érintené az E.ON magyarországi vagyonrészeit is, a gázellátásban, - tárolásban és áramszolgáltatásban is.

 

A német cég vagyonrészeket adhatna át az orosz vállalatnak cserébe azért, hogy részesedhessen egy orosz olaj- és gázmezőben.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×