Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A szakértő szerint jön a \"kamatciklus\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A forint inkább gyengülhet, mint erősödhet - mondta az InfoRádióban a Takarékbank elemzője azután, hogy a magyar fizetőeszköz hétfőn történelmi mélypontra süllyedt.

Szuppán Gergely úgy látja, hogy "az MNB elkezdett egy kamatciklust", bár Járai Zsigmond, a jegybank elnöke azt mondta: csak jelzésnek szánták a kamatemelést.

Az elemző ugyanakkor "a jelentősen megugró infláció miatt" arra számít, hogy elkerülhetetlenül lesznek további, kisebb mértékű kamatemelések, és ezért az év végére hét százalékra emelkedhet az alapkamat.

"Ebben az esetben (...) nem lesz negatív reálkamat" - tette hozzá.

Némileg stabilizálja a forintot

Szuppán Gergely szerint a kamatemelés önmagában csak stabilizálni tudja a forintot.

A forint elsősorban a regionális folyamatokat és a feltörekvő piacokra jellemző folyamatokat követi, ugyanakkor rövidebb időszakokra elszakadhat attól, ahogy ezt az utóbbi napokban is  tette - fűzte hozzá.

Az elemző szerint a nagy kérdés az, hogy "a forint alulteljesítő, vagy felülteljesítő lesz-e a többi devizával szemben".

Amennyiben tovább emelkednek a kamatok, az mindenképpen stabilizálni fogja valamennyire a forintot, tehát elképzelhető, hogy alulteljesítés nem lesz.

Erősödés nem lesz, gyengülés talán

A valuta kilátásairól szólva a szakember úgy fogalmazott, hogy a forint "még visszakapaszkodhat" a 270-es szintre az euróval szemben, de innen nagyon nehezen tud majd erősödni.

Váratlan kilengéseket negatív irányba viszont produkálhat, ilyen hatással járhat például egy Moody's leminősítés is - vélekedett Szuppán Gergely, a Takarékbank elemzője.