eur:
392.69
usd:
366.2
bux:
66815.95
2024. április 25. csütörtök Márk

Varga Mihály: veszélyben az ország versenyképessége

A szombaton bejelentetett hiánycsökkentő csomag 90 százaléka a bevételek, elsősorban az adóbevételek növeléséből áll, ami rontja a vállalkozások, végső soron az ország versenyképességét - mondta a Fidesz-frakció gazdasági kabinetjének vezetője.

"Szakmai szempontból nem szerencsés a miniszterelnök által bejelentett kiigazítási csomag, mivel a hiánycsökkentést 90 százalékban a bevételek növelésével kívánja megoldani" - jelentette ki Varga Mihály.

A volt pénzügyminiszter szerint a vállalkozásokra kivetendő 4 százalékos szolidaritási adó mellett az úgynevezett elvárt adó további 2 százalékos terhet jelent.

Az egyszerűsített vállalkozási adó 10 százalékpontos emelkedése pedig a korábban favorizált szektor pozícióját rontja - tette hozzá.

Varga Mihály úgy véli, hogy a munkavállalói járulékok emelkedése, illetve a munkaadókat terhelő egyszeri egészségügyi hozzájárulás megtartása nem segíti a gazdaság kifehérítését, inkább a fekete gazdaság felé tolja a vállalkozásokat.

A bejelentett lépések átmenetileg, egy-másfél év alatt a kívánt mértékben javíthatják az egyensúlyt, hosszabb távon azonban nem akadályozzák meg a visszarendeződést - fogalmazott a volt pénzügyminiszter, aki szerint hosszabb távon csak az állami kiadások strukturális átalakításával, pontosabban csökkentésével lehet elérni a maastrichti kritériumok előírta 3 százalékos GDP-arányos államháztartási deficitet.

"Ehhez a kiadás-csökkentési programhoz most adott a politikai- és a média támogatás" - mondta Varga Mihály.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×