Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Varga Mihály: veszélyben az ország versenyképessége

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szombaton bejelentetett hiánycsökkentő csomag 90 százaléka a bevételek, elsősorban az adóbevételek növeléséből áll, ami rontja a vállalkozások, végső soron az ország versenyképességét - mondta a Fidesz-frakció gazdasági kabinetjének vezetője.

"Szakmai szempontból nem szerencsés a miniszterelnök által bejelentett kiigazítási csomag, mivel a hiánycsökkentést 90 százalékban a bevételek növelésével kívánja megoldani" - jelentette ki Varga Mihály.

A volt pénzügyminiszter szerint a vállalkozásokra kivetendő 4 százalékos szolidaritási adó mellett az úgynevezett elvárt adó további 2 százalékos terhet jelent.

Az egyszerűsített vállalkozási adó 10 százalékpontos emelkedése pedig a korábban favorizált szektor pozícióját rontja - tette hozzá.

Varga Mihály úgy véli, hogy a munkavállalói járulékok emelkedése, illetve a munkaadókat terhelő egyszeri egészségügyi hozzájárulás megtartása nem segíti a gazdaság kifehérítését, inkább a fekete gazdaság felé tolja a vállalkozásokat.

A bejelentett lépések átmenetileg, egy-másfél év alatt a kívánt mértékben javíthatják az egyensúlyt, hosszabb távon azonban nem akadályozzák meg a visszarendeződést - fogalmazott a volt pénzügyminiszter, aki szerint hosszabb távon csak az állami kiadások strukturális átalakításával, pontosabban csökkentésével lehet elérni a maastrichti kritériumok előírta 3 százalékos GDP-arányos államháztartási deficitet.

"Ehhez a kiadás-csökkentési programhoz most adott a politikai- és a média támogatás" - mondta Varga Mihály.