eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Egymilliárdos kár a madárinfluenza miatt

Várhatóan egymilliárd forint kárt okoz Magyarországon a madárinfluenza. Ezt az Országos Állategészségügyi Intézetben mondta a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, miután a madárinfluenza elleni védekezésről tárgyaltak az ország vezető állatorvosai.

Gráf József közölte: a vírus elleni védekezésre eddig kétmilliárd forintot költöttek. Hangsúlyozta: a magyar baromfi fogyasztása továbbra is biztonságos.

Az országos főállatorvos arról beszélt, hogy Bács-Kiskun megyében eddig mintegy 340 ezer kacsát és libát pusztítottak el, és az állatorvosok a következő napokban minden telepet végigjárnak.

Süth Miklós kijelentette: ahol a szakemberek fertőzésgyanús baromfit találnak, ott egy kilométeres körzetben minden szárnyast elpusztítanak, függetlenül attól, hogy fertőzöttek-e.

Hozzátette: Bács-kiskun megyében várhatóan 500 ezer háziszárnyast kell leölni. Gráf József agrárminiszter elmondta, hogy minden baromfitartót kárpótolni fognak.

Magyarországon nincsenek veszélyben a fogyasztók a madárinfluenza miatt, az üzletekbe nem kerülhet fertőzött hús - mondta a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón.

A boltokba kerülő tojás és baromfihús nyugodtan fogyasztható - tette hozzá Gál J. Zoltán.

Újabb faluban találtak beteg állatokat

Bács-Kiskun megyében Kiskunmajsa és Szank után a megfigyelési zónába tartozó Móricgáton is találtak madárinfluenza-gyanús háziszárnyasokat.

A megyei főállatorvos az InfoRádióban elmondta: Szankon és Móricgáton a hét végén összesen több mint 20 ezer baromfit pusztítottak el.

Molnár Zoltán hangsúlyozta: a megfigyelési zónába tartozó hat település közül már háromban találtak az állatorvosok madárinfluenzával fertőzött állományt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×