Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hatvanmilliárd forintot vághatott zsebre a magyar üzletember

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Rekordösszegnek számító 8,9 milliárd dollárért adta el ingatlanfejlesztő cégét az egyik legismertebb magyar származású üzletember, a Kanadában élő Munk Péter, aki 1949-ben 350 dollárral a zsebében érkezett Amerikába.

Munk Péter 1994-ben - az ingatlanciklus legalján - vásárolta meg, több társbefektetővel együtt a csőd szélén álló Trizec ingatlanfejlesztő céget, amely mostanra az Egyesült Államok harmadik legnagyobb ilyen vállalatává nőtte ki magát, és értéke több mint tizenkétszerese az akkori vételárnak.

Munk a Trizec megvásárlása óta számos más vállalkozásba is belefogott, többek között felépítette a világ legnagyobb aranytermelő cégét, a Barrick Goldot, és bár Trizec-részesedése az évek során négy százalékra csökkent, szavazatelsőbbségi részvényeit megőrizte, így utolsó napig ő vezette az ingatlanfejlesztő céget.

A 8,9 milliárd dolláros üzlet gyakorlatilag azt jelenti, hogy két - szintén amerikai - vetélytárs, a Brookfield és a Blackstone - 4,8 milliárd dollárt fizet a cégért, illetve átvállalja annak 4,1 milliárd dolláros adósságát.

Munk részesedése a vételárból 293 millió dollár, vagyis 60 milliárd forint. Munk Péter - a Trigránit ingatlanfejlesztő cég egyik társtulajdonosa - 1949-ben érkezett Kanadába, 350 dollárral a zsebében.