eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A bankok a széfajtót sem tudják becsukni a sok pénztől

A bankszektor bizonyos lélektaninak tekintett határokat lépett át fejlődésében 2006 első negyedévében - állapította meg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a pénzügyi szektor fejlődéséről készült negyedéves jelentésében.

A PSZÁF első helyen azt emeli ki, hogy folytatódott a bankszektor rendkívül gyors növekedése.

A mérlegfőösszeg három hónap alatt 6,22 százalékkal növekedett, 17.565 milliárd forintról 18.659 milliárd forintra.

Tizenkét hónap alatt több mint háromezer milliárd forinttal nőtt a banki eszközök értéke, ez 21,5 százalékos éves növekedésnek felel meg, pedig az első negyedévre az alacsonyabb növekedés a jellemző.

Tavaly az első negyedévében három, 2004. első három hónapjában pedig 2,2 százalékkal nőtt a bankok mérlegfőösszege, miközben az éves növekedési ütem 17,8 százalék, illetve 11,5 százalék volt.

Az elemzés további gyorsuló növekedésre számít, bár megjegyzi, hogy a rendkívül magas növekedési ütemben szerepet játszott a hazai valuta árfolyamának alakulása is.

A forint az euróhoz képest az időszak végére 4-5 százalékot romlott, valamivel kisebb volt a romlás mértéke a svájci frankhoz képest.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×