eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Vigyázzon az állására! Ekho- és eva-emelés a láthatáron

Az eva tizenötről húsz százalékra emelésének hatását egyelőre nehéz megbecsülni, az viszont valószínű, hogy az ekho ugyanilyen mértékű emelése növelné a munkanélküliséget - mondta az InfoRádióban az Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke.

Zara László szerint az adóemelés hatását nehéz megbecsülni. Mint mondta: tudni kellene azt is, hogy például a társasági adót, vagy a személyi jövedelemadót milyen mértékben emeli meg a kormány.

Hozzátette: a társasági adóval kapcsolatban 2-5 százalékos emelésről lehet hallani.

Ha az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás 20 százalékos terhet ró a munkavállalókra, az már nem lesz túl kedvező a személyi jövedelemadózáshoz képest.

Zara László úgy vélekedett, hogy az ekho munkaadókat terhelő hányada is emelkedik.

Így elképzelhető, hogy a művészeti életben vagy egyes médiumoknál a munkaadó nem tudja kigazdálkodni a többletterheket, ezért elbocsátásra kényszerül.

Mindez élénkítheti a fekete- vagy a szürkegazdaságot - tette hozzá.

Zara László emlékeztettet arra, hogy az eva bevezetésének célja éppen az volt, hogy a vállalkozók minden jövedelmüket bevallják, az adókulcsok emelése miatt azonban ismét eltitkolhatják a pénzmozgást a gazdasági élet szereplői.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×