eur:
393.52
usd:
367.85
bux:
66250.07
2024. április 24. szerda György

Milyen megszorítások jöhetnek?

A júniusban hivatalba lépő új kormány gazdaságpolitikai döntéseiről egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy 300-350 milliárd forintnyi adóemelés és kiadáscsökkentés várható. Elemzők szerint bármilyen is lesz a takarékossági csomag, átmenetileg biztosan felgyorsul az infláció és lassulhat a gazdasági növekedés.

A Gazdaságkutató Intézet szerint megszorítások nélkül az idei államháztartási hiány 400 milliárd forinttal haladná meg a célul kitűzött 1.545 milliárd forintot.

A GKI számításai szerint a bevételek 80-100 milliárd forinttal lehetnek kisebbek a tervezettnél, a kiadások pedig 300 milliárd forinttal lehetnek nagyobbak.

A hiány így - a GDP 5 százaléka helyett - megközelítené, vagy el is érné a 7 százalékot, illetve, amennyiben Brüsszel számára mégsem lenne elfogadható az állami autópálya kezelő "kiszervezése", akár a 8 százalékot is.

Emelkedik a gázár és az áfa

Az új kormány eddig megszellőztetett terveiből közgazdászok szinte biztosra veszik, hogy emelni fogják a lakossági gázárakat, hiszen ezek támogatása - az energiahordozók árának növekedése miatt - egyre nagyobb "lyukat vág" a költségvetésbe.

Ugyancsak biztosra veszik a középső ÁFA-kulcs tizenötről húsz százalékra emelését, illetve az eva is húsz százalékra emelkedhet.

Néhány minisztérium pedig sajtóértesülések szerint azt szeretné, ha átmenetileg a társasági adót is megemelnék egy úgynevezett "szolidaritási adóval", melynek mértéke egy, két vagy három százalékpontot tenne rá a mostani 16 százalékos társasági adóra.

Elbocsátások, zárolások

A GKI ezek mellett azt jósolja, hogy bezárnak néhány költségvetési intézményt, másoknál elbocsátások lesznek, illetve zárolnak, majd eltörölnek bizonyos kiadási-fejlesztési előirányzatokat.

Egy regionális elemzői csoport, a CEMI szerint mindez még így sem biztos, hogy elegendő lesz ahhoz, hogy az ország 2008-ra teljesítse az euró bevezetéséhez szükséges feltételeket, így bizonytalan időpontra csúszhat a közös európai pénz átvétele.

A CEMI számításai szerint 2008-ig körülbelül 1.200 milliárd forintnyi költségcsökkentés és bevétel-növekedés kellene ahhoz, hogy teljesíthessük a maastrichti kritériumokat, amelyeket a régi tagországokon Brüsszel nem is kér olyan szigorúan számon, mint az euróövezethez csatlakozni szándékozó országoktól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×