Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A várakozásoknak megfelelően alakul a gazdasági növekedés

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A bruttó hazai termék (GDP) az első negyedévben 4,5 százalékkal, naptári hatással korrigálva 4,3 százalékkal haladta meg a 2005 első negyedévit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az elemzők az első negyedévre 4,55-4,6 százalék körüli gazdasági növekedést vártak.

A KSH és az Ecostat közös gyorsbecslése alapján a szezonálisan kiigazított adatok szerint 2006 első negyedévében az előző negyedévhez képest 1 százalékkal nőtt a GDP.

A kiigazítás nélküli adatok szerint a gazdasági növekedés tavaly az első negyedévben 3,2 százalék, a másodikban és a harmadikban 4,5-4,5 százalék, a negyedikben pedig 4,3 százalék volt. Így 2005-ben a GDP 4,1 százalékkal nőtt 2004-hez képest.

Naptári hatás kiszűrésével tavaly a gazdasági növekedés 4,3 százalék volt, úgy hogy az első negyedévben 4,2 százalékkal, a másodikban és a harmadikban 4,3-4,3 százalékkal, míg a negyedikben 4,5 százalékkal bővült a gazdaság.

A második félévben lassulhat a növekedés


Az első adatok megfelelnek az elemzői várakozásoknak, a szakemberek ugyanis szintén körülbelül 4,5 százalékos növekedéssel számoltak - mondta az InfoRádiónak Suppan Gergely.

A Takarékbank elemzője szerint a második negyedév mindenképpen erőteljesen alakulhat, hiszen felfelé húzhatják a GDP-t a felfutóban lévő autópálya-építések és az útfelújítások.

A második félévben azonban a várható megszorítások miatt csökkenhet a növekedés üteme - mutatott rá Suppan Gergely, hozzátéve, hogy például a napilapokban már széles körben felvetett áfa-emelés megnövelheti az inflációt, amelynek következtében csökkenhet a lakossági fogyasztás üteme, lelassítva a gazdasági növekedést.