eur:
394.95
usd:
371.53
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Londoni elemzők: jó hírek Magyarországról

Jó költségvetési hírnek tartják londoni elemzők a magyar kormány által bejelentett új autópálya-konstrukciót és a vártnál alacsonyabb áprilisi hiányt. A piaci elemzők szerint ugyanakkor változatlanul szükséges az átfogó szerkezeti kiigazítási program.

A Barclays Capital befektetési csoport napi jelentése szerint egyértelműen pozitív hír a várakozásnál jobb április költségvetési teljesítmény, miután a központi kormányzat túlteljesített a bevételi, és alulteljesített a kiadási oldalon.

Az elemzők ugyancsak pozitív és helyi piaci szempontból nagyobb jelentőségű hírnek nevezték, hogy a Mol 240 milliárd forintért vásárolt saját részvényeket az ÁPV Rt.-től.

Ez a bevétel ugyan önmagában nem csökkenti a költségvetési deficitet, de enyhítheti a helyi piacra nehezedő nyomást - áll a londoni befektetési bank elemzésében.

Autópálya a büdzsén kívül

A Barclays Capital úgy látja: a legérdekesebb hír az új autópálya-finanszírozási program, amelynek keretében fél éven belül tőzsdére viszik az Állami Autópálya Kezelő Zrt. 20-40 százalékos részvénycsomagját.

Az elemzők a programot erőteljes kezdeményezésnek tartják az autópálya-építéssel kapcsolatos kiadások költségvetésen kívül tartására.

Ha ez sikerül, a GDP-érték 1-1,5 százalékának megfelelő kiadást lehet kivenni az ESA-95 szabvánnyal számolt deficitből, bár az EU részéről egyelőre nem született állásfoglalás arról, hogy az unió ezt a programot elfogadja-e - összegez a tanulmány.

Hol vannak a szerkezeti reformok?

A Dresdner Bank londoni befektetési részlege szerint az EU statisztikai hivatala valószínűleg hozzájárul majd az új autópálya-finanszírozási módszerhez, azzal együtt is, hogy az ÁAK többségi állami tulajdonban marad.

Az elemzés szerint azonban a rossz hír az, hogy a legújabb kormányzati javaslatok ismét túlzott módon összpontosítanak elszámolási jellegű ügyekre, az alapos szerkezeti reformok helyett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×