eur:
394.99
usd:
370.67
bux:
65121.89
2024. április 19. péntek Emma

GKI: minél előbb reformokat!

Trendváltásra van szükség az államháztartásban. A maastrichti kritériumok 2008-ra nehezen, de teljesíthetők, ehhez azonban az idén már a GDP 1,5 százalékát kitevő egyensúlyjavító intézkedésre van szükség - hangsúlyozta Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Rt. elnöke.

A GKI legfrissebb előrejelzésében azzal számol, hogy az idei államháztartási deficitcél nem teljesül, a hiány eléri a GDP 5,7 százalékát, az autópálya-építés költségvetési finanszírozása esetén pedig 6,8 százalék lehet.

Minél előbb meg kell indítani a reformfolyamatot, amelynek elemei közül a GKI elnöke kiemelte az intézményrendszer átalakítását, a gázártámogatás jelenlegi rendszerének megváltoztatását, az adókedvezmények csökkentését, illetve az adóbevételek növelését, például az áfa 15 százalékos kulcsának 20 százalékra történő emelését.

A GKI prognózisa 2,6 százalékos inflációval, 4,4 százalékos GDP növekedéssel és a beruházások 8 százalékos bővülésével számol az idei évre. Vértes András hangsúlyozta, hogy a reálbérek 4 százalékkal emelkedhetnek az idén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×