eur:
393.83
usd:
365.5
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Autópálya-eladás - búcsú a családi ezüsttől?

A "családi ezüst" eladásához hasonlította az ING vezető elemzője a Nemzeti Autópálya Zrt. Esetleges tőzsdei értékesítését.

Barcza György a Népszabadságban megjelent információról azt mondta, hogy a sztrádák eladásával a kormánynak sikerülne a költségvetés kiadási oldaláról nagyjából 300 milliárd forintot "eltüntetnie".

Feltehetően ez a tranzakció megoldaná azt a vitát Magyarország és az Európai Unió között, hogy az autópálya-építés költségeit, hol kell elszámolni. Ha ez nem sikerül, akkor a büdzsé kénytelen lesz ezzel az összeggel növelni a büdzsé hiányát - tette hozzá.

Az elemző szerint a pénz a költségvetés bevételi oldalán nem jelenhet meg; a privatizációs bevételeket ugyanis nem lehet így elszámolni.

Hozzáfűzte: a privatizációból származó bevétel révén kevesebb állampapírt kellene kibocsátani.

Barcza György közölte: a hírek szerint tervezett tőzsdei értékesítés időigényes folyamat. Ennél könnyebb lenne egy nagy cégnek eladni az autópályákat üzemeltető részvénytársaságot, de a vételár így valószínűleg alacsonyabb lenne.

A "családi ezüst" eladása csak egyszeri bevétel, amely csak a tranzakció évében jelentkezik - figyelmeztetett az elemző.

A BÉT vezérigazgatója támogatja az ötletet

Az autópályák tőzsdére vitelének tervéről semmilyen hivatalos információt nem kapott a Budapesti értéktőzsde de az ötlet jó - mondta a BÉT vezérigazgatója.

Horváth Zsolt az elképzelést azért tartja jónak, mert általa bővülhetne a tőzsde kínálata, valamint átláthatóvá válna az autópálya-finanszírozás és -működtetés.

Elmondta: a várható befektetői érdeklődést nehéz ma megjósolni, mert arról, hogy a tőzsdére vitel milyen konstrukcióban és hogyan valósulna meg, nem tudni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×