eur:
393.45
usd:
367.72
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Reading első győzelme: a Vodafone díjat csökkent

Az Európai Unió távközlési biztosa learatta első győzelmét a túlságosan magasnak ítélt európai roamingdíjak ellen tavaly megindított harcában: a világ legnagyobb mobilcsoportja, a Vodafone bejelentette, hogy jövő áprilisig a kontinensen átlagosan negyven százalékkal csökkenti ezeket a díjakat.

Viviane Reading, az Európai Unió távközlési biztosa két hónappal ezelőtt közölte, hogy legkésőbb nyárra elkészül az a határozattervezet, amelynek hatására reményei szerint 40-60 százalékkal csökkennének az úgynevezett roaming-tarifák, vagyis azok a többletdíjak, amelyek az előfizetőket külföldön terhelik, még abban az esetben is, amikor csak hívásokat fogadnak.

A bizottság viszont nemcsak a tarifák nagyságát sokallja, hanem az azok közötti sokszoros különbséget is. Az európai összehasonlítás szerint a skála egyik végén az a húsz eurócentes roamingdíj található, amelyet egy Svédországból hazatelefonáló finn fizet, míg a másik végén egy Lettországból hazatelefonáló máltai áll, aki több mint tizenhárom eurót fizet.

Bár a Vodafone lépése nyilvánvalóan Reading kezdeményezésére történt, a cég vezérigazgatója, Arun Sarin mai közleményében hangsúlyozta: szerinte a fogyasztói elvárásoknak a piac szabályai, nem pedig külső szabályozás alapján lehet leginkább megfelelni.

A Vodafone a bejelentés szerint a mostani átlagos 90 centről 55 centre csökkenti roamingdíjait, legkésőbb 2007 áprilisára.

A brit távközlési óriás elemzők szerint ezzel a csökkentéssel megpróbálta átvenni a kezdeményező szerepét, de az első brüsszeli reakciók alapján ez nem biztos, hogy sikerült.

Frederic Vincent uniós szóvivő szerint a Vodafone döntése kedvező jel ugyan a piac szempontjából, de ettől függetlenül uniós szinten többet kell még tenni a díjak csökkentéséért.

Az InfoRádió megkereste a Vodafone magyarországi leányvállalatát is, amelynél egyelőre nem válaszoltak arra a kérdésre, hogy a magyar előfizetők mekkora roamingdíj-csökkenésre számíthatnak az anyacég döntése nyomán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×