eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Magyarország lemondott 38 milliárd forintról

Magyarország elengedte a vele szemben fennálló iraki államadósság 80 százalékát - erősítette meg a pénzügyminiszter kabinetfőnöke.

Pichler Ferenc közölte: a döntéssel összesen 184 millió dollár, azaz több mint 38 milliárd forint tartozás visszafizetésétől tekint el Magyarország.

A kabinetfőnök emlékeztetett arra, hogy 2004-ben megállapodás született az Iraknak hitelező úgynevezett Párizsi Klub és az iraki kormány között, miszerint a hitelező elengedik az iraki adósság 80 százalékát.

A megállapodás része volt az is, hogy az iraki kormány hasonló feltételekkel köt megállapodást adósságáról a Párizsi Klubon kívüli hitelezőivel is.

Az iraki pénzügyminisztérium adatai szerint a Magyarországgal szemben nyilvántartott iraki államadósság összege 230 millió dollár volt, amely az egyezmény aláírásával 46 millió dollárra csökkent.

Szaddam Husszein uralma idején összesen 130 milliárd dollár külföldi követelés halmozódott fel Irakkal szemben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×