eur:
393.85
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Bármikor bekövetkezhet a gazdasági válság?

Feltétlenül szükség van a költségvetési kiigazításra és a reformokra, mert a magyar gazdaság jelenleg rendkívül sebezhető - így összegezhető a pénzügyi szakemberek véleménye, amelyet a Makroegyensúly és gazdasági növekedés Magyarországon nevű konferencián fejtettek ki.

A CEMI tanácsadó cég egy 5-10 évre szóló programot dolgozott ki az államháztartási hiány csökkentésére, a szakemberek többi között ezt a javaslatcsomagot vitatták meg.

Chikán Attila egyetemi tanár, aki tanácsadóként vett részt a program kidolgozásában, az InfoRádióban azt mondta: a magyar gazdaság egyensúlyát a gazdasági növekedés fokozása mellett kell helyreállítani.

A szakember hangsúlyozta: valamelyik ujjunkba bele kell harapni, a reformok kezdetben áldozatokkal járnak, de egy-két éven belül már érezhető lesz a megszorítások pozitív hatása.

A bevételek növelése céljából elsősorban a fogyasztást terhelő adók növelésére lehet számítani - tette hozzá Chikán Attila.

Simor András: 1000-1200 milliárdot kell kivenni a rendszerből

Simor András, a Deloitte elnök-vezérigazgatója a tanulmányról elmondta: egyrészt sorra veszi a magyar gazdaság növekedési korlátait, másrészt azzal foglalkozik, hogyan teremthető meg az egyensúly.

A tanulmány elsődleges célja volt, hogy egy olyan makrogazdasági programot alkosson, mely elsősorban a magyar gazdaság növekedési tartalékainak kihasználására irányul - tette hozzá.

Simor András úgy vélte: az egyensúly helyreállításához 1000-1200 milliárd forintot kell kivenni a rendszerből, és mivel ennyi pénzt nem lehet rövid távon megtakarítani, ezért elkerülhetetlennek látszik egy adóemelési csomag bevezetése.

Jaksity György: rendkívül sebezhető a forint

Jaksity György, a Concorde Értékpapír Rt. vezérigazgatója a konferencia után az InfoRádiónak úgy nyilatkozott: jelenleg kedvező a magyar gazdaságot finanszírozó nemzetközi pénzügyi környezet, de ez a helyzet bármelyik pillanatban megváltozhat, mivel az államháztartás hiánya miatt a forint árfolyama rendkívül sebezhető.

A kellemes kamatkörnyezetnek egyszer vége lesz, és a történelem azt mutatja, hogy a nagy deficittel rendelkező országok számára ilyenkor a finanszírozás megdrágul, megcsappan, vagy teljesen el is tűnhet - hangsúlyozta Jaksity György.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz és a távol-keleti pénzügyi válságok különösebb előjelek nélkül következtek be, ezért sem szabad megvárni az utolsó pillanatot a reformok megkezdésével.

Járai Zsigmond: rossz a társadalmi környezet

A Magyar Nemzeti Bank elnöke a konferencián egyetértett azzal a megállapítással, amely szerint reformok nélkül válság alakulhat ki Magyarországon.

Járai Zsigmond az InfoRádiónak azt mondta: mindenhez hozzá kell nyúlni: az egészségügy finanszírozásához, a közigazgatáshoz, az oktatáshoz és a nyugdíjrendszerhez is.

Az MNB elnöke a gazdasági mellett társadalmi reformokat is sürgetett, mert szerinte jelenleg a társadalom nem érti a reformok szükségességét, és nem készült fel azokra.

Nagyon rossz a társadalmi környezet a reformok megvalósításához - összegzett a jegybankelnök.

Kóka János: kisebb állam kell

A gazdasági és közlekedési miniszter az InfoRádióban közölte: az utóbbi hetekben nyolc olyan tanulmány is készült, amely a szükséges kiigazításokat, reformlépéseket taglalja.

Ezeket a kormány megvizsgálja, és a megállapításokat figyelembe véve fogja két hét múlva ismertetni a programját - tette hozzá Kóka János.

A tárcavezető hangsúlyozta: nem készülhet más kormányprogram, mint amely a gazdaság bővítését, és az állami kiadások szűkítését tűzi ki célul.

A költségvetést az egyensúly felé kell elmozdítani, és arra van szükség, hogy 2008-ra megteremtsük az euróbevezetés feltételeit - tűzte ki a célokat a szabaddemokrata politikus.

A miniszter nem kívánta megerősíteni azt az információt, mely szerint rövidesen egy 300-350 milliárd forintos megszorítási csomagot jelent be a kormány.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×