eur:
393.36
usd:
366.8
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

GKI: erősítheti a forintot a reform

A GKI Gazdaságkutató Rt. Előrejelzése szerint ha az új kormány tartja magát a választások után megígért, a költségvetési hiány alakulását és a reformok beindítását középpontba állító gazdaságpolitikához, az év során a forint erősödése és a kamatok csökkenése várható.

A GKI Gazdaságkutató Rt. az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint a kutatók idén 4,4 százalékos gazdasági növekedést várnak, a beruházások 8 százalékos bővülésével számolnak, miközben a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes hiánya elérheti a 6,5 milliárd eurót, 800 millióval meghaladva a tavalyit.

A pénzforgalmi szemléletben számított - önkormányzatok nélküli - államháztartási hiányra 1.750 milliárd forintot prognosztizál a GKI, szemben a Pénzügyminisztérium 1.543 milliárdos előrejelzésével.

A GKI felmérése szerint az idei év első két hónapjában a bruttó keresetek 7,2 százalékkal emelkedtek. A versenyszektorban 9,1 százalékos a növekedés, bár az Országos Érdekegyeztető Tanácsban 2006-ra 4-5 százalékos emelésben állapodtak meg.

A munkanélküliség az egy évvel korábbi 7,1 százalékról 7,7 százalékra emelkedett. A félév végére az infláció várhatóan 2 százalék alá csökken, de az év végére elérheti a 3,5 százalékot.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×