Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Májustól kötelező az e-bevallás a nagy cégeknek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az 51.000 legnagyobb adózó több mint egyharmadának április végéig regisztráltatnia kell magát az APEH elektronikus rendszerébe, mert különben nem tudják majd benyújtani adóbevallásukat a május 12-i határidőre, figyelmeztetett az adóhivatal.

Futó Iván, az APEH elnökhelyettese elmondta, hogy a fokozatosan kötelezővé váló elektronikus adóbevallásnak és adatszolgáltatásnak két kulcsdátuma van.

Az egyik május 1., amikortól a legnagyobb - körülbelül 51 ezer - cégek számára lesz kötelező ez az adatszolgáltatási forma, a másik pedig 2007 január 1., amikortól gyakorlatilag minden vállalkozásnak át kell térnie erre a rendszerre.

Futó Iván elmondta, hogy eddig 33.000 magánszemély és vállalkozó regisztráltatta magát a rendszerben, mintegy 96.000 vállalkozás nevében, de a legnagyobb cégek közül 18.000 még nem tette ezt meg. Az ország 51.000 legnagyobb adózója több mint kétmillió munkavállaló adatait szolgáltatja.

Az ügyfélportálra cég nem, csak magánszemély regisztrálhat, aki azután megbízás alapján képviseli saját cégét, vagy pedig már regisztrált könyvelő szolgáltat adatot cégek nevében, szintén megbízás alapján.

Futó Iván hozzátette, hogy a csipkártyás azonosítóval rendelkező ügyfelek az interneten keresztül is regisztrálhatják magukat a rendszerbe, akiknek viszont nincs ilyen, azok csak az okmányirodákban tehetik ezt meg.

Az APEH elnökhelyettese elmondta: az APEH rendszere immár felkészült a modern formátumú, xml kiterjesztésű fájlok fogadására.

Az adóhivatal informatikai rendszere továbbra is fogadja a hagyományos szövegfájlokat, ám saját érdekükben arra kérik a 100 főnél többet foglalkoztató cégeket, hogy térjenek át az xml formátumra, hiszen sok alkalmazott esetén a szövegfájlok már nagyon nehezen kezelhetők.

Futó Iván azt is elmondta, hogy a magánszemélyek körében is nőtt az elektronikus bevallás népszerűsége, hiszen míg tavaly csak 51 magánszemély adta le adóbevallását elektronikus úton, idén már 25 ezren regisztráltatták magukat.