eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nem változott a jegybanki alapkamat

A Monetáris Tanács nem módosította a 6 százalékos jegybanki alapkamatot hétfői ülésén - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. A 6 százalékos alapkamat 2005. szeptember 20. óta van érvényben.

A Monetáris Tanács értékelése szerint a korábbi hónapokhoz képest 2006 első negyedévében egymással ellentétes hatású változások történtek az inflációs kilátásokat meghatározó folyamatokban.

A testület az MNB honlapján tudatta: az infláció várható alakulását kedvezően befolyásolja az inflációs várakozások mérséklődése és a piaci szolgáltatások inflációjának határozott csökkenése.

A tanács szerint ezzel ellentétes hatást fejthet ki a forint árfolyamának, a korábbinál gyengébb szintje és az "importált infláció" emelkedése.

A forint árfolyamának március elején bekövetkezett gyengülése a monetáris politika számára számottevő inflációs nyomással járhat. A magasabb infláció felé mutató kockázatokat erősíti a nemzetközi piacokon az olajárak újabb növekedése is.

Másfelől viszont a márciusi inflációs adatok megerősítik azt a hosszú távú kilátások szempontjából is kedvező tendenciát, mely a piaci szolgáltatások inflációjának csökkenésével az idei év elején indult meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×