Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egyre több a nagyértékű fúzió a térségben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
2005-ben a régióban megvalósult fúziók és vállalat-felvásárlások összértéke meghaladta a 91 milliárd dollárt - derül ki a PricewaterhouseCoopers friss felméréséből. A magyar tranzakciók értéke 4,6 milliárd dollárt tett ki.

A PricewaterhouseCoopers 1997 óta elemzi a közép-kelet-európai régió fúziós és felvásárlási piacának tendenciáit. A vizsgálat Bulgária, Horvátország, Csehország és Lenygelország mellett kiterjedt Romániára, Ukrajnára, Oroszországra, Szlovákiára, Szlovéniára és persze Magyarországra is.

A régióban továbbra is jellemzőek a nagyméretű tranzakciók: míg 2004-ben az ügyletek 11 százaléka haladta meg a 100 millió dollár feletti értéket, 2005-ben már 15 százalékos volt ez az arány.

Margaret Dezse, a tanácsadási üzletág vezető partnere elmondta: a legtöbb cégfelvásárlás a termelő szektorban, a pénzügyi szolgáltatások terén, illetve az energia-és közműiparban következett be.

A tranzakciók közül egyre nagyobb jelentőségűek a határokon átnyúló ügyletek, hiszen ezek száma tavaly megháromszorozódott 2004-hez viszonyítva. Margaret Dezse ugyanakkor kiemelte: a fúziók és felvásárlások több mint fele, pontosan 56 százaléka országhatárokon belül valósult meg.

A felmérés vizsgálta a tavaly lezárult privatizációkat is. Jóllehet, a régióban 19 százalékkal visszaesett a magánosítások száma, az ügyletek összértéke mégis 84 százalékkal emelkedett 2004-hez képest és megközelítette a 23 milliárd dollárt.

Magyarországon 11 privatizációt bonyolítottak le, összesen 2,7 milliárd dollár értékben. Ezek közül kiemelkedő volt az Antenna Hungária és a Budapest Airport eladása.